2012. január 27., péntek

JANUÁRI DRÁMAKÖRKÉP - avagy amit látni lehet, amit látni kell, és amit látni érdemes I. rész

Néhány januárban műsorra tűzött koreai sorozatról a korai benyomásaim.

Padam Padam (Szívdobbanások)
Csatorna: jTBC
Műfaja: fantasy, románc, melodráma
Részek száma (tervezett): 20
Szereplők: Han Ji Min (A palota ékköve, Yi San, Resurrection), Jung Woo Sung (Athena), Kim Bum (Boys Over Flowers)

Semmi kifogásom a fantasy, sem pedig a melodráma ellen, de a kettő egy sorozaton belül nekem kicsit problémás. Az első két rész alapján azt tudom mondani, hogy igazuk van azoknak, akik szerint ez a sorozat nagyon különbözik a hétköznap futó "szokásos" koreai tévészériáktól. Bár nincs nagy nézettsége, igazán jó véleményeket olvasni róla az interneten. Ennek ellenére én nem tartom valószínűnek, hogy követni fogom a történetet.
A sztori egy Yang Kang Chil nevű férfiról szól, aki egy soha el nem követett gyilkosságért 16 évet töltött börtönben. Miután szabadul, visszatérése a "kinti világba" nem zökkenőmentes. Szöulba utazik, egy levakarhatatlan fiatalember kíséretében, aki az őrangyalának nevezi magát. Mint kiderül, a kissé túlbuzgó srácnak nem ment el az esze, hanem valóban az égiek küldték szárnyas őrző-védő szolgálatra. Őt játssza a Boys Over Flowers-ben nagy népszerűségre szert tett Kim Bum.
Szöulban Yang Kang Chil számos emberrel találkozik a múltjából, illetve egy meglehetősen akkurátus természetű fiatal hölggyel is, aki talán a jövőt jelentheti a rovott múltú hős számára.
Amiért nekem nem való ez a sorozat: az első 2 részt meglehetősen zavarosnak találtam az időbeni ugrálások miatt, a karakterekkel pedig nem találtam meg a lelki konnektust. A börtönviselt főhős durva, közönséges és néha igen agresszív (igen, értem én, hogy egy fél életét a rácsok mögött töltő ember nem lehet igazán megnyerő személyiség, de ez azért sok volt). Kim Bum külsejére pedig nem is találok megfelelő szót ebben a sorozatban. Talán csak egyet: bizarr, mintha nem is mennyei teremtmény, hanem űrlény lenne...Color of Woman (Női színek)
Csatorna: Channel A
Műfaja: Romantikus komédia
Részek száma: ?
Főszereplők: Yoon So Yi (Warrior Baek Dong Soo), Lee Soo Kyung (My Country Calls, Can't Loose), Jae Hee (Delightful Girl Choon Hyang, Witch Amusement), Shim Ji Ho

Ha a könnyed szórakoztatás a cél, akkor ez a sorozat nem okozhat csalódást. Az első 8 rész megtekintése után azt tudom mondani, a könnycsiholás szándékának a halvány gyanúja sem vetülhet a sorozatkészítőkre. Igaz, maga a történet se nem fergeteges, se nem egyedülálló, de messze belül van a nézhetőség határain. Pár nem túl intellektuális jelenet biztosan másból is sikeresen előcsalja majd az éretlen vihogást, nemcsak belőlem.
A sztori középpontjában - minő meglepetés - négy fiatal felnőtt, két férfi és két nő áll. Valamennyien egy kozmetikai cég alkalmazottai. A húszas évei végefelé járó So Ra kissé toprongyos, vagy inkább fogalmazzunk úgy, nem túl stílusos öltözködésű, viszont egész életében keményen tanult, hogy sikeres legyen. Miután az első szerelme, Yoon Joon Soo "lepattintotta", úgy érzi, benne már semmi vonzó nincs a férfiak számára, ezért semmilyen gondot nem fordít a megjelenésére. A lakótársa, Jin Joo (a neve gyöngyöt jelent) mindenben a gyökeres ellentéte: gyors és célratörő módon alkalmazza az előnyös külső adottságait, hogy megszerezzen mindent, amit akar. Jelenleg a legnagyobb célkitűzése az életben, hogy közelebb férkőzzön a vállalat igazgatói posztjában tündöklő ifjú Yoon Joon Soo-hoz (Jae Hee), akit azonban jobban leköt a küzdelem egy folyton ellene furkálódó másik igazgatósági taggal. Amikor So Ra bekerül a cég marketingcsapatába, szembesül a ténnyel, hogy volt szerelme az igazgató, és a szobatársnője keményen rástartolt erre a kiváló partira. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a régi jó barát, Kang Chan Jin is kezd mélyebb érzéseket felfedezni magában a lány iránt...
Jae Hee hosszú idő után tér vissza a televízióképernyőkre, miután sikeresen letudta a két és fél éves katonai szolgálatát. Reméljük, ez a sorozat segít neki újra felvenni a karrierje fonalát.


The Moon That Embraces The Sun (A hold, amely megöleli a napot)
Alternatív cím: The Moon and the Sun
Csatorna: MBC
Műfaja: Kosztümös, romantikus, fantasy
Részek száma (tervezett):20
Főszereplők: Kim Soo Hyun (Will It Snow For Christmas?, Dream High), Yeo Jin Goo (Iljimae, Ja Myung Go, Warrior Baek Dong Soo), Han Ga In (Witch Amusement, Bad Guy), Kim Yoo Jung (Iljimae, Dong Yi, Gumiho - Tale of the Fox's Child), Jung Il Woo (The Return of Iljimae, 49 Days, Flower Boy Ramyun Shop), Lee Min Ho (Gumiho - Tale of the Fox's Child, Thorn Birds)

Nagy-nagy várakozás előzte meg ezt a sorozatot, ami a nézettségi adatokból is kiviláglik. Egyrészt a műfaj, másrészt a szereplő színészek népszerűsége folytán vezető szerepet tölt be a januári vetítések alatt.
A történet Csoszun egyik képzeletbeli királya és egy sámánnő közötti titkos-tiltott kapcsolatról regél, és az alapját egy ugyanezen címmel kiadott regény adja. Természetesen mindezt a megszokott látványos díszletek, kosztümök, és - bár fiktív, de hihető - történelmi keretek közé ágyazva.
Az első 6 rész alapján azt mondhatom, hogy a sorozat kellőképpen igényesnek és lebilincselőnek ígérkezik. Az indító részek a megszokott séma szerint a "gyökerektől" kezdik a mesét, vagyis a főhősök gyermekkorába repítenek vissza. Ez az elhagyhatatlan sablon az utóbbi időben már határozottan untat, itt azonban nem éreztem feleslegesnek. Mi több; a 6. részben bekövetkező több éves időbeli ugráskor azt kívántam, bárcsak megmaradtak volna a tini szereplőknél, akik tüneményesen és nagy meggyőző erővel játszottak.
Nem szép dolog előre ítélkezni, de én a két főszereplőt nem tartom igazán jó választásnak a szerepre. Kim Soo Hyun alapból fiatal a karakteréhez képest, és ezt még csak jobban kiemeli a szembetűnő (6 évnyi) korkülönbség Han Ga Innel. A rendezők döntése az én számomra teljesen érthetetlen, és nehéz lesz szemet hunyni felette 14 részen át, de majd megpróbálom, annál is inkább, mert maga a történet mindenképpen számíthat az érdeklődésemre.

1 megjegyzés:

  1. Azt hiszem nem kérdéses, hogy miért a The Moon That Embraces The Sun-t választanám. Mindent leírtál a tartalomban, amit én is elmondhatnék. Köszönöm az összefoglalókat!

    VálaszTörlés