2013. december 9., hétfő

Kutyák a sorozatokban

A napokban olvastam egy cikket az index-en, tulajdonképp ez is adta az ötletet ehhez a bejegyzéshez. Rögtön az ugrott be, hogy az első és egyetlen olyan koreai sorozat, amit a kutya és ember kapcsolatáról idáig láttam, a My Love Toram című 2005-ös, 2 részes minisorozat. Egy vakvezető labradorról szól, megtörtént eseményeket dolgoz fel. El is gondolkodtatott, vajon hány olyan sorozat van még, amely akár csak érintőlegesen is megmutatja, hogyan viszonyulnak a világ másik táján az emberek a háziállatokhoz.

Népszerű állat a kutya Koreában, csakúgy, mint Kínában, Vietnamban és Dél- illetve Kelet-Ázsia egyéb országaiban. Értsük ezalatt, hogy nem csupán kedvencként, de sajnos vágóállatként is, így az ember legjobb barátja a kanapén heverészés vagy a porta őrzése helyett megesik, hogy a húsosfazékban végzi. Szerencsére ez a trend mostanában a nyugati kultúra hatásai révén megfordulni látszik, a fiatalabb generációk már idegenkednek a kutyahús fogyasztásától, de még mindig léteznek éttermek, ahol a mindennapi menü része. Míg pl. az USA-ban a családi sorozatokban a hagyományos felállás apa+anya+2-3-4 gyerek+házikedvenc, rendszerint kutya (oké, mostanában néha egzotikusabb állatok is felbukkannak, mint pl. a varánusz) - addig a dél-koreai sorozatoknál ritkaságszámba megy bármilyen háziállat mutogatása.
Ha látunk is egy-két négylábút, legtöbbször csak hagyományos, porta elé kötött házőrző szerepében.

A Thank You című 2007-es sorozatban szegény eb elég stresszes életet él, mivel a frusztrált főszereplő - mellesleg doki - a mérgét folyton a kutyaház rugdosásával vezeti le. A My Name is Kim Sam Soonban (2005) főhősünk a törődés jeleként viszi a barátnőjének a kutyát, mivel a házban csupa nő él, és nem számíthatnak másfajta védelemre. Szegény pára elég depressziósan néz ki, nem csoda, mert valahányszor a gazdája rossz fát tesz a tűzre, megfenyegetik, hogy fazékba kerül.
Ezt a sorsot a Scent of a Woman (2011) négylábúja, Malbok (a név jelentése Kutyák Napja) szerencsére elkerüli. Eredeti gazdája ugyanis fogyasztásra szánja őkelmét, még szerencse, hogy hősnőnk időben kimenekíti a karmai közül. Kár lett volna érte, nem?

A Hong-nővérek 2006-os vígjátékában, a Fantasy Couple című sorozatban már a gyerekek kedvence a házőrző kutyus, mi több, egy valódi túszdráma résztvevőjévé is válik, amikor az arrogáns, undok főhősnő elrabolja, hogy visszakövetelhesse érte a perzsamacskáját.

A sétatéri keverékek mellett találhatunk pedigrés fajkutyákat is némelyik sorozatban. Ilyen például a Coffee Prince-ben (2007) látható Ssulja, "aki" fajtáját tekintve óangol juhászkutya, és igencsak jó barátságot ápol a főhőshővel.

A 2008-as készítésű One Mom and Three Dads-ben majdnem érvényesül az amerikai álom, ugyanis apa, anya, gyerek és kutya is van - igaz, kicsit eltolódtak az arányok, mert gyerek csak egy, apa viszont három is. Egyikük ölebe Milk, a fehér havanese.

Ugyancsak 2008-as a Beethoven Virus, melynek egyik főszereplője, a barátságtalan, különc karmester egyedül a kutyájával képes kijönni, úgy kezeli, mint a saját gyermekét. A hamvasszürke (hivatalosan blue merle) színű skót juhászkutyát kedvenc zeneszerzőjéről nevezte el. Nem csoda, hogy szinte sokkot kap, amikor a mohó Beethoven befal egy marék altatót...



2009 egyik legnagyobb dobása a You're Beautiful. A zenekar egyik tagja a golden retrieverjét nem átallotta Angelina Jolie-ról elnevezni.

Van egy másik sorozat is 2009-ből, ahol sokkal figyelemre méltóbb szerepet kap a kutya - pedig méretre alig nagyobb az öklömnél. Sanggu, a The Man Who Can't Get Married csivavája segít megnevelni a szomszédban lakó megrögzött agglegényt.

Nemcsak a kis termetű kutyák hódítanak azonban a filmvásznon, itt van például a főszereplő pireneusi juhászkutyája, a hatalmas, de jóindulatú - mellesleg rókaimádó - Doong Ja a My Girlfriend is a Gumiho-ból (2010).

Sangchu, a fehér spicc a To The Beautiful You című, 2012-es sorozatból nem csak egy emberre vigyáz, hanem egy egész iskolára. Ami azért is meglepő, mert ez egy fiúiskola, és ő utálja a fiúkat. Ezért is bukik le majdnem a főszereplő lány, aki ellenkező neműnek álcázza magát, hogy bekerülhessen a sporttagozatra.

A kutyák általában közelebb hozzák egymáshoz az embereket, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Flower Boy Next Door-ban (2013) Hippo, a sheltie eléri, hogy a kissé pánikbeteg, visszahúzódó Dok Mi elhagyja a menedékéül szolgáló lakást, hogy a kutya megmentésére siessen.

A 2013-as év egyébként kutyákban gazdag évnek tekinthető a koreai sorozatok terén, hiszen Hippo mellett láthattuk a Goddess of Marriage milliomosnőjének pompás afgán agarát, James Bond-ot,
valamint újabban a tvN kábelcsatorna romantikus komédiájában, a Let's Eat-ben tarol lefegyverző tekintetével Barassi (születési nevén Che Guevara), a pomerániai törpespicc.

És nem feledkezhetünk meg természetesen a Master's Sun epizodistájáról, a síron túl is hűséges Pil Seung-ról sem, aki a hadsereg kiképzett tagja, és emellett Wonder Girls rajongó.

3 megjegyzés:

  1. A "Miss Korea" című sorozatról tegnap találtam ezt az előzetest, ha jól tudom december 18-án kezdik vetíteni.
    http://youtu.be/-nwOzYjz5jY
    Remélem, hogy hamar felkerül valahova, mert Lee Sun Gyun miatt szeretném látni. Csinálsz majd róla ismertetőt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szeretnék majd az új sorozatokról is ismertetőt írni, ha időm engedi.

      Törlés
    2. http://youtu.be/wGk21ob02Yw
      http://youtu.be/IrFfARL1dhs

      Törlés