2015. október 18., vasárnap

Reagálok...

Ma kaptam egy érdekes (névtelen) hozzászólást. Olyan helyre küldték, ami kevésbé van szem előtt, ezért szentelek neki egy egész bejegyzést. Meg azért is, mert mást is érdekelhet, hogy mi rá a válaszom.

Így szól:
"Igazán gratulálok, hogy volt merszed elkezdeni az oldal írását. Igazán figyelem felkeltő, amit csinálsz, csak éppen példát nem követendő. Nem tudom, hogy miért kezdet ennek az oldalnak az írását, mikor világszerte elismert és bálványozott világ klasszikusokat is leszólsz. Azt értem és tisztába vagyok vele, hogy leírod a saját véleményedet, de ez mellé a kiadó által közzétett ismertetőt is kirakhatnád, - mit a többi ismertetős blog - mert rengeteg ember olvassa az oldalad és a te véleményed hatással lehet rájuk is. Vagyis a legtöbb ember biztos nem fogja megnézni azokat a sorozatokat, amit te lepontoztál. Ezzel egyenlőnek mondható, hogy manipulálod őket.
Biztos sok munka van az oldallal, - ezt én is tudom, mert nekem is van hasonló - sok erőfeszítést és szabadidőt igényel, de inkább haladj lassabban és pontosan, mint gyorsan és semmit nem érően
"

Kedves Névtelen hozzászóló!
Kérdéseidre és felvetéseidre a következőt szeretném válaszolni.
Azért "volt merszem" az egészbe belekezdeni, mert azokon a fórumokon, ahol olvasgatni szoktam, nem jellemző, hogy az emberek kifejtenék a véleményüket a sorozatokról. Most leginkább magyar nyelvű oldalakról beszélek, mert a külföldi oldalakon nagyobb hagyománya van a tartalmi elemzésnek. Én szívesen olvasok ilyen oldalakat akkor is, ha az ott kifejtett vélemények nem egyeznek az enyémmel. És biztosan tudom, hogy vannak, akik hasonlóképpen állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Ezért - és nekik - írom a saját blogomat.
Kialakításakor nem az lebegett a szemem előtt, hogy olyan legyek, mint "a többi ismertetős blog". Nekem nincs kedvem száraz, objektív leírásokat készíteni. Azt meghagyom a lexikonoknak.
Mikor és mivel szóltam le "világklasszikusokat"? (Bár azt hiszem, más fogalmaink vannak arról, hogy ez a szó mit is jelent valójában.) Attól, hogy valami "világszerte elismert és bálványozott", (ezek is vitatható jelzők) nem kötelez arra, hogy tapsoljak neki, miközben nem tetszett vagy elaludtam rajta.
A manipulációról annyit, hogy ha egy felnőtt embernek van kialakult véleményalkotási képessége, akkor egy blogon fellelt pontozás nem tudja befolyásolni. Az ismertetőim szerintem inkább csak azoknak nyújtanak támpontot, akik az enyémhez hasonló ízléssel rendelkeznek. Ők lehetnek azok, akik ez alapján mérlegelnek.
Végül pedig azt, hogy a blogom "példát nem követendő", köszönöm, bóknak vettem. :) Nem is szeretném, ha másképp lenne.
Üdvözlettel:
Jackimi

7 megjegyzés:

  1. Két hozzászólásom szállt el, úgyhogy harmadszorra csak annyit: én szeretek ide járni. Szeretem, ha másképp látunk egy sorozatot. Elgondolkodtat, de el nem tántorít. Szeretem a blog hangulatát. A "követendő" kifejezés meg csak egy kifejezés, nem létezik. Saját vélemény létezik, és az ahhoz való ragaszkodás. Névvel vállalt vélemény.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Jackimi!
    Én még az eredeti helyén olvastam az említett hozzászólást, de kerekedett tőle a szemem. Nekem pl. kifejezetten tetszett a dorama-listánál az egy-két szavas, mondatos vélemény. Amiket már én is láttam, legtöbbnél egyeztünk is, akár pozitív vagy negatív volt. Jártam már úgy agyonistenített toronymagas nézettségű sorozattal amire csak húzgáltam a szám, vagy egy lehúzott sorozat is el tudott varázsolni.
    Az ismertetőidet is szívesen olvasgatom, sőt a havi drámakörképet kifejezetten hiányolom.Továbbra is legyen "merszed" folytatni amit csinálsz, én nagyon köszönöm!!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Ne is foglalkozz vele.... főleg, hogy még nevét se vállalta fel ...
    Én személy szerint szeretem az írásaidat, :) és sokszor én is hasonló véleményen vagyok :) :)
    Csak így tovább :) :)

    VálaszTörlés
  4. Annyong!
    Én is szeretem olvasni az írásaidat, mindig megnézem van e valami új.
    Annál is inkább elismerésre méltó, hogy írsz, mert úgy gondolom, hogy ez igencsak idöigényes " mulatság". Saját magam például lusta vagyok leírni a véleményemet a látottakról.
    Ezért továbbra is érdeklödéssel várom írásaidat .
    Elia

    VálaszTörlés
  5. Mindig érdekesnek találom az ilyen hozzászólásokat a világ bármely területéről legyen is szó. A blogom az "enyém", tehát miért is ne tükrözhetné az én véleményemet, ami lehet más, mint a világszerte elismertekről szólóké. Attól, hogy pl egy filmet több százezren néztek meg, még nem jelenti, hogy annyinak tetszett is. Több olyan oldal is van, ami csak " a történetet írja le", jók azok is, kellenek.
    A világ így működik: ha keresek vmit, egyértelmű, hogy először az ismerőseimet kérdezem meg, hogy mi a véleményük, aztán eldöntöm, hogy egyetértek vagy sem. Ajánlót is így kérek. Elmondják a válaszolók, hogy szerintem nézd meg, vagy ne nézd meg ezért és ezért. Csak esetleg ők nem blogban írják le, hanem rövid válaszban.Nekem van olyan ismerősöm, akivel filmek terén ritkán értünk egyet, de pont ezért szívesen olvasom az ő reakcióit, mert abból 80%-ban ki tudok indulni, hogy nekem érdemes-e megnézni, vagy sem. Lassan már csak ennyit kérdek tőle: tetszett vagy sem, ha nem, akkor valszeg nekem igen :) :) De ez jó.
    Láttam már olyat, hogy a történet leírásakor vmi szupert vártam és lófütty volt az egész és fordítva is, pedig világszerte elismert és bálványozott játszott benne.
    Továbbra is vallom, azért mert a "Nagyok" azt mondják vmire, hogy jó, nekem nem jelenti egyértelműen, hogy az. Így lehet ráerőltetni a tömegvéleményt emberekre, hogy igenis szeretni vagy nem szeretni kell vmit / vkit. Ez hülyeség.
    A blog szubjektív és pont ez a jó ebben.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Jackimi!

    Imádom olvasni az írásaidat, és a Te manipulálásod nélkül döntöm el hogy megnézem vagy sem az adott sorozatot. A blogod igényes, bár sajnos mostanában kevesebb ismertetőt olvashatunk Tőled (nem szemrehányás) , csak így tovább és köszönöm az eddigi munkádat.
    jucaca

    VálaszTörlés
  7. Szia Jackimi!

    Nem teljesen értem minek csináltál bejegyzést ebből a posztból (jó jó, írtad hogy "olyan helyre küldték, ami kevésbé van szem előtt", meg hogy "mást is érdekelhet, hogy mi rá a válaszom"), hiszen te is tökéletesen tisztában vagy vele, hogy ez igazából nem rólad szól, hanem valakinek az infantilisen körülrajongott kis kedvencéről, akit "bántottál" valamelyik blogbejegyzésedben (és aki feltehetően segít neki az - elnézést a szóért, de nem tudok rá jobbat - érzelmi onanizálásában).

    Ha azért hogy megerősítést kapj az oldalhoz és ahhoz amit csinálsz, akkor nyugodt szívvel mondhatom, hogy a te oldalad jelenleg számomra az etalon a doramákkal foglalkozó blogok közül.

    Korrekt, alapos és intelligens bejegyzéseket találni rajta, nagyon jó stílusban írsz, és azzal foglalkozol amivel kell.

    Külön öröm, hogy nem írogatsz felesleges kisregényeket olyan sorozatokról amik átlag alattiak vagy silányak (csak azért hogy lehúzzad őket / fölényeskedj rajtuk), hanem arra összpontosítasz amiben szerinted valami plusz van, és épp ezért szeretnél eljuttatni másokhoz is.

    Az itt található dorama körképek zseniálisak, nekem olyanok mint a hírlevelek, segít eligazodni a felhozatalban és egyben képbe is helyez az aktuális sorozatokkal kapcsolatban.

    A szavazások is nagyon jók, mert megmutatják, hogy a "nép" mit preferál, még ha abból egyértelmű következtetést nehéz is levonni.

    Az interjúk engem nem érdekelnek, de ez legyen az én bajom.

    Az egyes kritikákat és sorozatleírásokat tekintve nálam keményebben (és őszintébben) kritizáló embert nehezen találnál, sok dolog van amiben nem igazán értek egyet veled, és akad néhány dolog amiben alapvetően különbözik az ízlésünk is, de azt nehéz lenne nem elismerni, hogy amiről írsz azt mindig szemléletesen el is magyarázod, nem csípőből tüzelsz, hanem korrekt módon kifejted ha valami bajod van valamivel.

    Ezért hát innen üzenem, hogy szóbeli megrovásban részesítelek (hehe), hogy az utóbbi évek legjobbjai közül kimaradt mind a Misaeng, mind a Secret Love Affair ismertetője. Két ekkora nagyágyút vétek nem bemutatni az embereknek.

    Maradok lelkes olvasód, és (úgy tűnik) az egyetlen férfi kommentelőd :-)
    Mermalior

    VálaszTörlés