2019. július 1., hétfő

JÚLIUSI DRÁMAKÖRKÉP

Valahogy nem tud nálam betalálni egyetlenegy dorama sem mostanában, pedig próbálok körültekintően választani a kínálatból, lévén, hogy túl sokat nem tudok követni egyszerre a futó sorozatok közül. Azt a hármat, amelyikbe belekezdtem, általában véve pozitív vélemények övezik, ezért reménykedtem, hogy nekem is tetszeni fognak. Nem így történt. Ami most következik, az tömény fanyalgás, úgyhogy aki szereti az alábbi sorozatokat, talán jobb, ha el sem olvassa.

Search: WWW
Csatorna: tvN
Műfaja: romantikus dráma
Részek száma: 16
Szereplők:
Im Soo Jung (I'm Sorry I Love You, Chicago Typewriter), Jang Ki Yong (My Mister, Come and Hug Me, Kill It), Lee Da Hee (I Hear Your Voice, Secret, The Beauty Inside), Jeon Hye Jin (I'm Sorry I Love You, Misty)

A történet:
A középpontban Bae Ta Mi, az ambiciózus, független nő tipikus XXI. századi képviselője áll, aki sikeres karrierje érdekében minden hagyományos női szerepet háttérbe szorított. Egy hatalmas internetes cégnél dolgozik vezető beosztásban. Minden szép és jó mindaddig, amíg el nem árulja a cégnél az a személy, akiben a legjobban bízott. Felmondanak neki a vállalatnál és kénytelen elfogadni a konkurencia állásajánlatát. Ráadásul ebben a sérülékeny helyzetben, amikor a legkevésbé sem vágyna romantikus kapcsolatra, találkozik egy nála fiatalabb, ám nagyon vonzó férfival. 

Igazán nagyon kedvelem Jang Ki Yong-ot, de jobban járt volna, ha a My Absolute Boyfriend (lásd: alább) főszerepét vállalta volna el ehelyett- már ha egyáltalán felajánlották volna neki. Ott pont az a bajom, hogy Jeo Jin Gu túlságosan emberi, nem lehet róla elhinni, hogy robot. Itt épp ellenkező a helyzet...
De hogy magáról a sorozatról is írjak valamit, nos... a harmadik részig még nem sikerült eljutnom az önfeledt doramanézés állapotába. Sok dicséretet olvastam - határozott, önálló női karakterek, intelligens párbeszédek, újszerű megközelítés stb. Ezeket nem is akarom megcáfolni, de egyvalami határozottan hiányzik számomra: a sodró lendület. Meglátjuk, mit hoznak az elkövetkezendő részek.


My Absolute Boyfriend
Csatorna: SBS
Műfaja: fantasy, romantikus dráma
Részek száma: 36
Szereplők: Jo Jin Gu (Iljimae, The Moon that Embraces the Sun, The Crowned Clown), Bang Min Ah (Beautiful Gong Shim), Hong Jong Hyun (Moon Lovers, The King Loves)

A történet:
Zero 9 egy olyan humanoid robot, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy tökéletes romantikus társaságul szolgáljon a leendő nőnemű gazdájának. A sokmillió dolláros androidot teljes titokban fejlesztették ki, és olyan intelligenciával ruházták fel, amely képessé teszi a tanulásra is. Egy véletlen folytán a robot a speciális effektekkel foglalkozó Eom Da Da műhelyében köt ki, és amikor a lány akaratán kívül elindítja a programját, Zero 9 onnantól kezdve őt tekinti Barátnőnek. Csakhogy Da Da épp túl van egy fájó szakításon, ráadásul a munkája is veszélybe kerül, vagyis nem nagyon van kedve szerelmes robotokkal bajlódni.

Abszolút tetten érhető a történeten, hogy manga-feldolgozás. Ennek megfelelően nem is nagyon lehet rajta számonkérni a valósághű megoldásokat. Arra azonban odafigyelhettek volna a készítők, hogy legalább a belső szabályrendszer konzekvens és logikus legyen. Van néhány égbekiáltó marhaság  furcsaság a sztoriban, az egyik legnagyobb szerintem az, hogy a robot-szerető programját a szájára adott csók indítja el, de ha egy másik csaj lesmárolja, a rendszer automatikusan újraindul...  
Persze ahogy halad előre a sorozat, ez lesz a legkisebb problémánk. A szokásos szerelmi háromszög mellett a lelkileg és testileg is sérült főgonosz meredek húzásai, valamint a hősnő eléggé ingatag érzelmi élete is hozzájárul a bosszankodáshoz. Igazából csak azért nézem, mert szeretném tudni, hogy amit a végén kihoznak belőle, az hasonlít-e az eredeti történethez.


Angel's Last Mission: Love
Csatorna: KBS2
Műfaja: fantasy, romantikus dráma
Részek száma: 32
Szereplők: Shin Hye Sun (The Legend of the Blue Sea, My Golden Live, Still 17), Kim Myung Soo (Ruler of the Mask, Ms. Hammurabi), Lee Dong Gun (Queen for Seven Days, Sketch, Where Stars Land)


A történet:
Lee Yeon Seo árva, gazdag, ezen kívül tehetséges balerina. Fényesen ívelő karrierjét keresztbe töri egy baleset, amelynek következtében nem csak a szeme világát veszíti el, de a hitét is az emberekben, az igazságban, a szeretetben. Egy gondtalan, kissé bajkeverő mennyei teremtmény, Dan, az angyal azt a küldetést kapja, hogy megtalálja Yeon Seo számára az igaz szerelmet. Ha ez sikerül neki, visszatérhet a Mennybe.

Nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel vetettem bele magam az eseményekbe. Jó lett volna, ha legalább ez az egy sorozat felüdülést hoz a jelenlegi uborkaszezonba. A történet első negyede kifejezetten tetszett, jó kis mesének ígérkezett, bár már felsejlettek benne itt-ott általam annyira nem preferált motívumok. Aztán ahogy haladt a történet, úgy szaporodtak a csalódások. Kiderült, hogy Lee Dong Gun továbbra sem tud megszabadulni a megszállott másodhegedűs szerepétől. A fő pároson kívül gyakorlatilag alig van kedvelhető szereplő, de valahogy az ő egymásra találásuk sem annyira meggyőző, mint inkább kiszámítható. Az angyal-mítosz gyatrán kidolgozott, és kihagy egy csomó kínálkozó lehetőséget. A történet nem koherens és van benne egy rakás klisé. Az idegesítő szerelmi háromszögekből, gonosz, hataloméhes rokonokból, mágikus gyerekkori kapcsolatokból már olyan túladagolásban szenvedek, hogy nem tudnak izgalmat okozni. Úgy döntöttem, megvárom, míg az egész lemegy, és utána eldöntöm, befejezem-e, vagy felesleges, mert úgyis minden az előre megjósolható módon fog lezajlani.

6 megjegyzés:

 1. Egyre kevesebb koreai sorozat fog meg, jelenleg is csak kettőt követek: a Search: WWW-n kívül még a Spring Night-ot. WWW-t illetően egyetértek Veled Jang Ki Yong-gal kapcsolatban, nagyon bírtam a Come and Hug Me-ban és a My Mister-ben, ezért reméltem, hogy jó szerepet kap (bár sajnos a Kill It-et se tudtam befejezni), azonban így a kilencedik résznél járva be kell vallanom, áttekerem a tipikus romantikus jeleneteket, sokkal jobban leköt a search engine és a marketing taktikázás, a politika és a rivalizálás. A női trió viszi nálam hátán a sorozatot, de ha felbukkan mellettük a hozzájuk rendelt férfiú, hirtelen lelassul minden, dől a kamera, homályosul a kép, és én ettől már kikészülök. Az itt elhangzó párbeszédek se tűnnek realisztikusnak vagy eredetinek. A női karakterek kidolgozása mellett már úgy tűnik, a férfiakat nem tudták kidomborítani és csak egy funkciót látnak el, ami szomorú. Viszont ettől eltekintve engem az elején nagyon megfogott, itt a közepe felé kicsit leült, de azért szerintem végignézem majd. Kiváncsi vagyok, hogy változik-e még a véleményed, ahogy tovább haladunk a történetben. :)

  További kellemes nyarat,
  Nevala

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Neked is kellemes nyarat :)
   Még reménykedem, hogy a WWW érdekfeszítőbbé válik, ahogy haladok vele - bár ha azt írod, hogy a közepe felé leül, akkor bajban leszek.

   Törlés
  2. Sajnos többet reméltem a WWW-tól, mint amennyit kaptam így befejezve. (A romantikus szálakat én egy az egyben kihúztam volna.) Esetleg a másik két sorozat okozott pozitív csalódást?

   Törlés
  3. A My Absolute Boyfriend egyszerűen siralmas volt. Az Angel... kb. a felétől azt vettem észre, hogy egyre nehezebben veszem rá magam a folytatásra. Ráadásul a két főszereplő "nagy szerelme" egyáltalán nem volt a számomra meggyőző.
   A három közül még a WWW tetszett legjobban (bár ott sem a románc része).

   Törlés
 2. Kedves Jackimi!
  Teljesen egyetértek azzal, hogy nem kelti fel lassan az érdeklődésedet/semet már semmi. Egy-két régi sorozatot szedtem elő talonba és visszasírom a férfias férfiakat, karakteresebb arccal, tehetségesebb játékkal - no és az anorexiás szép fiúkból is már sok.
  Köszönöm a bejegyzést és remélem, hogy néhány hét, hónap múlva újra lesz miért lelkesednünk!
  Kellemes nyarat és jó "töltekezést" kívánok a nyárra! :]

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Blackfield,
   én is abban reménykedem, hogy ősszel talán jobb sorozatok jönnek.
   Kellemes nyarat!

   Törlés