2011. november 19., szombat

SOROZATISMERTETŐ - The Man Who Can't Get Married (A férfi, aki nem tud megnősülni)

Koreai sorozat
Alternatív cím: He Who Can't Marry
Készült: 2009
Részek száma: 16
Műfaj: romantikus vígjáték
Szereplők:
Ji Jin Hee (A palota ékköve, Spotlight, Dong Yi)
Uhm Jung Hwa (Get Karl! Oh Soo Jung)
Kim So Eun (Boys Over Flowers, A Thousand Kisses)
Yoo Ah In (Strongest Chil Woo, Sungkyungkwan Scandal)
Yang Jung Ah (The King and I, Romance Town)

Ezt a sorozatot bevallottan az amerikai 'Lesz ez még így se’ ihlette. Ez a tény önmagában nem lelkesített túlságosan, két okból sem. Az egyik, hogy jobban szeretem az eredeti történeteket, mint a feldolgozásokat. A másik az, hogy a koreai sorozatokban (főleg a vígjátékokban) se szeri, se száma a fóbiás - vagy inkább mondjuk úgy, pszichésen kevésbé egészséges – férfi főszereplőknek. (Csak hogy párat soroljak, Kim Joo Won a Secret Gardenből klausztrofóbiás, a Protect the Boss főszereplője agorafóbiás, A Who Are You? főhőse kissé antiszociális és tisztaságmániában szenved). Persze nyilván az utóbbi jelenség egy komédiában nagyon szórakoztató tud lenni, ha jól van „körítve”. Mégis, egy idő után az ember önkéntelenül eltűnődik, vajon akad-e még olyan fóbia és mánia a szakkönyvekben, amit ezek a sorozatok nem merítettek ki kellőképpen.


Namármost, a The Man Who Can't Get Married építészmérnök főhőse, Jae Hee (Ji Jin Hee) zseniális elme, emellett viszont felettébb magánakvaló fickó, számos mániával és kényszerbetegséggel, ami őt nem zavarja, de mindenki mást igen (ezekkel a tulajdonságokkal egy másik sorozathősre, Adrian Monkra is emlékeztetett). 40 éves kora ellenére egy percig sem gondolkodik családalapításon, boldogan éldegél steril és rendezett otthonában, esténként nem randira jár, hanem komolyzenét hallgat teljes hangerővel vagy régi épületek makettjeit rakja össze precíz elmélyültséggel.


Alig néhány ember van, aki képes elviselni a hóbortjait. Ilyen a két munkatársa az építészirodában, a szintén 40 felé közeledő szingli menedzsernő (Yang Yung Ah) és a fiatal segédje, Hyun Kyu (Yoo Ah In), illetve az édesanyja, aki töretlenül reménykedik, hogy fia egyszer majd csak rászánja magát a nősülésre. 
 
Ahogyan az lenni szokott, a sors gondoskodik róla, hogy mérnökünk nyugalma ne legyen hosszú életű. Először is beköltözik a szomszédba egy fiatal lány, Yu Jin (Kim So Eun) a kutyájával, Sangguval. A kisasszony barátságos és jószívű, mégis, Jae Hee számára csak a legbosszantóbb tulajdonsága szúr szemet: az, hogy mindenbe beleüti az orrát. Yu Jin kísérletei, amelyek arra irányulnak, hogy jószomszédi kapcsolatot alakítson ki Jae Hee-vel, természetesen sorra zátonyra futnak. A férfi csak akkor jön rá, hogy az ilyen minden-lében-kanál szomszéd is jó valamire, amikor hirtelen rosszul lesz, és a leányzó hívja ki neki a mentőt, sőt még a kórházba is bekíséri.



Itt akad össze a mérnök agglegényéletének másik megrontójával, Mun Jung doktornővel (Uhm Jung Hwa), aki csinos is, szingli is, és folyton szemrehányásokat kap a környezetétől, amiért még mindig nem sikerült férjhez mennie, holott már maga is közeledik a negyvenhez. Kettejük kapcsolata kínosan indul, Jae Hee aranyerének köszönhetően, de a folytatás sem kevésbé meghökkentő, abszurd és ugyanakkor szórakoztató. Főként, amikor a két özvegy szülő, a doktornő apja és a mérnök úr édesanyja is úgy dönt, „segítenek” egyedülálló gyermekeinek összejönni.


Bár a történet, mint említettem, a Lesz ez még így se c. filmen alapul, az alkotóknak sikerült annyira egyéni hangvételűvé és különbözővé tenniük, hogy ne kelljen folyton összehasonlítgatnom vele. A kacagtató helyzetek, karakterek és beszólások miatt én sokkal jobban élveztem, mint a filmváltozatot, még akkor is, ha voltak epizódok, amelyeknél kicsit mintha mellékvágányra siklottak volna az események. Az összes főszereplő dicséretet érdemel, még a Sanggu-t alakító csivava is élő, eleven részese volt a komédiának!


De a legnagyobb elismerés mégis Ji Jin Hee-t illeti, aki zseniálisan hozta a bogaras, sokszor idegesítő, az emberi kapcsolatokban eligazodni képtelen férfiút. Arckifejezésében, tétova mozdulataiban, hanghordozásában is volt valami szeretetreméltó, amivel egyedi színt hozott a filmvilág flúgos figurái közé.
Egyszóval, annak, aki elfogadja őt ilyennek, és rászánja az idejét, a The Man Who Can't Get Married című sorozat felhőtlen szórakozást fog nyújtani. Én legalábbis nem untam egy percig sem. 
Tetszési indexem: 7/10.
A letöltésről és a magyar feliratról információk itt.

2 megjegyzés:

  1. Sikerült magyar felirattal megnéznem ezt a szórakoztató doramát,amit a színvonalas fordítás
    sziporkázó párbeszédek még emlékezetesebbé tettek.Külön köszönet illeti Kavlia mellett bumcibogyót és Riamarát is. Sajnálom hogy Kavlia fordításait már nem élvezhetem.
    Köszönöm Neked is Riamara a lehetőséget a hozzászóláshoz !

    Üdv. jucaca

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat Jackimi, a lehetőséget Neked köszönhetem.

    jucaca

    VálaszTörlés