2012. szeptember 5., szerda

SZEPTEMBERI DRÁMAKÖRKÉP I. - Vígjátékok



To The Beautiful You

Alternatív cím: For You In Full Blossom
Csatorna: SBS
Műfaja: romantikus komédia
Részek száma: 16
Szereplők: Choi Seol Ri (Ballad of Suh Dong), Min Ho (Salamander Guru), Lee Hyun Woo (God of Study, The Equator Man)    

A cím lefordításával inkább nem kísérletezek, mert sehogy sem hangzik szépen magyarul.
A történet:
Amikor az ifi magasugróbajnok, Kang Tae Joon lesérül egy versenyen, egyik rajongója, egy Amerikában élő koreai atlétalány, Gu Jae Hee elhatározza, hogy fiúnak álcázva magát, beiratkozik Tae Joon bentlakásos középiskolájába. Így akar mellette lenni és bátorítani, hogy ne hagyja abba a pályáját.
Természetesen egy sportsuliban, amely tele van adrenalintól és hormonoktól túlbuzgó tinédzser srácokkal, könnyű a lebukás lehetősége, és ráadásul a sors úgy hozza, hogy Jae Hee a kollégiumban közös szobát kap a bálványával…

A sztori a Hana Kimi című japán sorozat koreai remake-je, tipikus tiniszéria. Mivel a Hana Kimit nem láttam, nincs összehasonlítási alapom, az is lehet, hogy lemaradtam valamilyen információról, de nekem az első részek alapján inkább olyan, mintha a You’re Beautifult forgatták volna újra más szereplőkkel és más színfalak előtt, sportkörnyezetben. A címek hasonlóságán túl az alkotóelemeiben is kísértetiesen emlékeztet rá, pl. a srác bunkó, a lány rendes és tehetséges, rögtön akad egy mit sem sejtő hódolója és egy riválisa, akit szintén a „Nemzet Tündérkéje” jelzővel illetnek, le is bukik valaki előtt már rögtön a 2. részben… és még folytathatnám a sort a vízbe esett gyűrűvel és a medencés jelenettel is.
Minden klisé és kiszámíthatóság ellenére ebben a sorozatban mégis több lehetőséget látok, és a humora is egy hajszálnyival érettebbnek tűnik, mint a You’re Beautiful-é. 



Haeundae Lovers (Haeundae-i szerelmesek)


Csatorna: KBS2
Műfaja: romantikus komédia
Részek száma: 16
Szereplők: Kim Kang Woo (Bicheonmu, A Man's Story), Jo Yeo Jung (I Need Romance), Jung Suk Won (Dr. Champ, Rooftop Prince), Nam Gyu Ri (49 Days)

A történet:
Go So Ra életvidám, tetterős fiatal lányzó. Az apjával és három „bácsikájával” él együtt – akiket korábban „Fehér Homok Banda” néven a helyi alvilág jeles képviselőiként tartottak számon Haeundae városában. So Ra apja egy leszámolásban fejsérülést szenvedett és azóta egy 6 éves értelmi színvonalán tengődik. Volt a család tulajdonában egy takaros szállodaépület is, de elveszítették, jelenleg makrélahalászatból tengetik magukat, ennek ellenére sosem mondtak le arról, hogy visszaszerezzék a vagyonukat.
Lee ügyész a munkája megszállottja, olyannyira, hogy az esküvője napján is a gonosztevők üldözésével van elfoglalva. Nyomozása során testépítőnek adja ki magát és szobát bérel  So Ra családjánál, mert azt gyanítja, közük van a városban zajló gyanús eseményekhez. Az csak egy dolog, hogy rossz nyomon jár, de ráadásul nyomozás közben baleset éri, fejsérülést szenved (bizony-bizony, ő is :-) és még a valódi nevét is elfelejti. Kénytelen tovább tengődni a Haeundae-i makrélahalászok között, és mostmár szegénynek a saját személyazonossága után kell nyomoznia.

Ebben a vígjátéksorozatban ismételten temérdek dorama-közhelyet találunk az amnéziától az álházasságig, de temérdek helyzetkomikumot is, amitől valahogy az egész nagyon szerethetővé válik. Ügyész urunk nekem az elején egyáltalán nem volt szimpatikus, viszont határozottan jót tett neki, hogy beütötte a fejét, mert onnantól kezdve nagyon bírom (az sem ártalmas, hogy gyakran rohangál egy szál törölközőben). A többiek tipizált komikus karakterek: a gumicsizmás főhősnő egyszerű, naív, de nem idegesítő, a nagybácsik harciasak, de aranyosak, a szállodaigazgató szabályszerű másodpasi, a fő ellenfél pedig egy újgazdag, gonosz boszorka. És mindenki muris tájszólással beszél. Igazi napfényes nyári sorozat.



Panda and Hedgehog (Panda és Sündisznó)
  
Alternatív cím: For You In Full Blossom
Csatorna: TBA
Műfaja: romantikus komédia
Részek száma: ?
Szereplők: Lee Dong Hae (It's Okay Daddy's Girl), Yoon Seung Ah (The Moon that Embraces the Sun), Choi Jin Hyuk (It's Okay Daddy's Girl, I Need Romance), Yoo So Young (Dream High 2.)

A történet:
Panda, azaz Pan Da Yang egy fiatal lány, aki a szülei halála után a húgával együtt üzemelteti a Panda Kávézót. Az üzlet nem megy jól, béna a cukrász, ezért Panda elhatározza, hogy új embert vesz fel. Lesz is egy jelentkező, a kissé karcos modorú, hányaveti, de péksütemények és cukrászati remekművek tekintetében őstehetség Go Seung Ji, aki Sündisznó becenévre hallgat. Kemény gyermekkora és a fiatalkorúak börtönében eltöltött idő után egy idős cukrász karolta fel és tanította ki a mesterségre. Kettejüknek köszönhetően a Panda Kávézó talán esélyes is lehetne a környék legnépszerűbb kisvendéglátója címre, ha nem lenne a közelükben a Saint Honoré nagy cukrászati üzeme. A kis kávézó és a nagyüzem közötti versenyhelyzet egy klasszikus és megjósolható történetvonalat vázol elénk, csakhogy a helyzetet bonyolítani látszik, hogy a Saint Honoré ifjú örököse, aki épp visszatért a tengerentúlról, nem más, mint Panda gyerekkori iskolatársa, aki újra szeretne részt venni a lány életében…

Klasszikus romantikus alapfelállást, nem különösebben kidolgozott karaktereket és kedvenc doramakliséinket bőséggel felvonultató sorozatnak ígérkezik a Panda and Hedgehog, de ennek ellenére van benne annyi könnyedség, szórakoztató faktor és nem utolsó sorban íncsiklandó édesség, hogy talán nem fogom megbánni, hogy belekezdtem.


3 megjegyzés:

  1. Kedves Jackimi!

    Hát korán reggel már sikerült megnevettedned !Csorgott a könnyem is . Ez a Haeundae Lovers ismertető megint csak remekbe sikerült !Néha az az érzésem , hogy a könnyed és profi stílusodat tanítani kéne , már kisiskolás kortól ,hátha kissé pozitívabban tudnánk nézni néha ezt a világot.

    Nagyon köszönöm .

    Üdv.
    Hikatrina27

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata,

      köszönöm a szavaidat, örülök, hogy tetszett, de a többi azért túlzás :-)

      Jackimi

      Törlés
  2. Nem túlzás, tényleg remek ismertető! ;-) Eddig tétováztam, most eldöntöttem, belevágok. Köszi!
    vajandi

    VálaszTörlés