2012. december 26., szerda

DECEMBER VÉGI DRÁMAKÖRKÉP

Alice in Cheongdamdong

Csatorna: SBS
Műfaja: romantikus vígjáték
Részek száma: 16
Szereplők: Moon Geun Young (Painter of the Wind, Mary Stayed Out All Night), Park Shi Hoo (Prosecutor Princess, The Princess' Man), So Yi Hyun (Ressurection, Gloria), Kim Ji Suk (Chuno, Personal Preference)    

A történet:

A sorozat címe az Alíz Csodaországban című regényre referál. "Alíz", azaz Han Se Kyung egy tisztes középosztálybeli család elsőszülött lánya, és semmi más vágya nincs, mint hogy híres divattervező legyen. Nem végzett előkelő külföldi tanulmányokat, továbbá tapasztalata sincs, mégis szentül hiszi, hogy szorgalmával és tehetségével meg fogja hódítani Cheongdamdong-ot, amely "Szöul Váci-utcája", a divat és a művészetek központja. Ezért is választotta mottójának a francia kifejezést: "L'effort est ma force" azaz a törekvés az én erőm. Ez a mottó azonban szép lassan elhalványul, amint rájön a keserű valóságra, vagyis hogy a felső körök divatvilágába az ő egyszerű, átlagos hátterével képtelenség bekerülni.
Azaz talán mégis létezik egy út. Erre Se Kyung akkor jön rá, amikor szembetalálkozik egykori osztálytársnőjével, aki időközben beházasodott egy Cheongdamdong-i gazdag családba és divatcég társtulajdonos lett. Ha Yoon Joo-nak sikerült, Se Kyungnak miért ne? Csupán meg kell találnia a maga Fehér Nyulát, aki bevezeti majd Csodaországba.
A baj csak az, hogy Se Kyung mindeközben elkezd vonzódni egy rivális divatcég, az ARTEMIS kissé flúgos, kissé gyerekes igazgatójához, Jean Thierry Cha-hoz, akinek a valódi személyazonosságáról fogalma sincs...

Én az első pár rész után még nem nagyon tudtam megállapítani, merrefelé tart a történet. Ugyanis vígjátékhoz képest meglehetősen sok melodramatikus elemet tartalmazott, szegény, igyekvő főhősnőnk alig úszott meg száraz szemmel egy-egy jelenetet. A vidám pillanatokról egyedül a Park Shi Hoo által alakított, nem kicsit excentrikus Jean Thierry Cha gondoskodott. A dél-koreai sorozatok sok bogaras alakot vonultattak már fel, de Cha igazgató közöttük is friss és egyedi színfolt. Igaz, őróla viszont az Alíz Csodaországban figurái közül egyik sem illik igazán, sokkal inkább Jane Webster Nyakigláb Apója, (amelyre az OST egyik dala - Daddy Long Legs - is céloz), mivel a háttérből, titokban akarja egyengetni a főszereplő útját. Vele teljesen ellentétes jellem a két lábbal a földön járó, komoly és eltökélt hősnő.
Most, hogy már lement a sorozat fele, azt mondhatom, hogy tényleg egy szórakoztató történet, amelybe nem sajnáltak némi realitást is belecsempészni. Én elsősorban Park Shi Hoo miatt nézem, de a mellékszereplők is viccesek (főleg Moon titkár, Se Kyung barátnője és a doki), és a zenéje is kellemes a fülnek.





Missing You (Hiányzol)

Csatorna: MBC 
Műfaja: melodráma 
Részek száma: 20 
Szereplők: Park Yoochun (Miss Ripley, Rooftop Prince), Yoon Eun Hye (Goong, Coffee Prince, Lie to Me), Yoo Seung Ho (The Legend, Operation Proposal, Arang)    

A történet:

Egy tizenöt éves lány és fiú - bár teljesen más környezetből valók - barátságot köt egymással a 90-es években. A lány, Lee Soo Yeon szegénynegyedben él, iszákos, erőszakos apja mindennap veri, ráadásul az iskolában is kiközösítik, amikor a férfit gyilkosság vádjával letartóztatják. A fiú, Han Jung Woo anyagi szempontból mindent megkap, csak egyet nem: szeretetet. Kettejük ártatlan, őszinte kapcsolatát azonban lerombolja az a nap, amikor Jung Woo apjának ellensége pitiáner bűnözőkkel elraboltatja a fiút. Mivel Soo Yeon is jelen van a fiú elrablásakor, ő is belekeveredik a dologba. Egy elhagyott raktárban a lehető legnagyobb borzalmat éli át, ami egy 15 éves lánnyal megtörténhet. Jung Woo szemtanúja az eseményeknek, ám amikor lehetőség adódik a szökésre, a sokktól gondolkodni képtelenül hátrahagyja a lányt. Később Soo Yeon eltűnik, majd a nyomozás során hamis tanúvallomások alapján a rendőrség azt a következtetést vonja le, hogy meggyilkolták.
Eltelik tizennégy év. Han Jung Woo még mindig nem tudja túltenni magát a gyerekkori traumán, ráadásul biztos benne, hogy Soo Yeon nem halt meg. Azért is lett rendőr, mert mindenáron szeretné megtalálni, hogy könnyítsen a saját bűntudatán. Hite akkor szilárdul meg teljesen, amikor egy Franciaországból hazatérő divattervezőnőben, Zoe Lou-ban felismerni véli gyerekkori pajtását. Csakhogy a nő egyáltalán nem úgy viselkedik, mintha megismerné, ráadásul épp készül férjhez menni egy másik Franciaországba adoptált koreaihoz, akivel állítólag közös volt a gyermekkora...

Ezzel a sorozattal kapcsolatban elég vegyes érzéseim vannak. Először is elég nagy szakadék tátong a múltban és a jelenben játszódó részek között. Ez nemcsak azért van, mert a gyerekszínészek valami elképesztő módon átélték a szerepüket (le a kalappal Yeo Jin Goo és Kim So Hyun előtt, akik már a The Moon That Embraces The Sun-ban is hasonló hatást váltottak ki). Az első epizódok intenzívek, torokszorítóak és eseménydúsak, és ezt a feszültséget valahogy a folytatás nem tudja fenntartani. Részeken keresztül nem látunk semmi mást, csak macska-egér játékot Zoe és Jung Woo között, illetve töménytelen mennyiségű könnyhullatást. Sajnos azt kell mondanom, Yoon Eun Hye szerepe gyakorlatilag ki is merül ebben. A szerelmi háromszög harmadik csúcsát alkotó Harry Borrison pedig meglehetősen irracionálisan viselkedik egy féltékeny szeretőhöz képest, arról nem beszélve, hogy telekamerázott házában Zoe minden lépését titokban figyeli...
Remélem, hogy a hátralévő 7 részben valamennyire sikerül még kibontani a jellemeket, magyarázatot adni a furcsa eseményekre, és talán megtudunk valamit arról is, hogyan élt Zoe/Soo Yeon az elmúlt 14 évben.


Jeon Woo Chi

Csatorna: KBS2
Műfaja: kosztümös, fantasy
Részek száma: 24
Szereplők: Cha Tae Hyun (Flowers For My Life), Uee (You're Beautiful, Ojakgyo Brothers), Lee Hee Joon (The Princess' Man, Wild Romance)

 A történet:

Az azonos című mozifilm alapján készült ez az akcióban és látványelemekben gazdag mágikus fantáziasorozat. A címszereplő afféle Csoszun-korabeli Superman, aki mindenki szemében egy csavaros eszű, de jelentéktelen külsejű, kotnyeles udvari tudósító, amikor azonban a szükség úgy hozza, varázserejű hőssé változik, hogy oltalmazza a szegényeket. Mágikus hatalmát annak köszönheti, hogy egyszer lenyelt egy rókagyöngyöt (igen, igen, a híres nevezetes kilencfarkú róka - gumiho - varázsgyöngyéről van szó).
Jeon Woo Chi legnagyobb ellenfelei szintén nem hétköznapi emberek, hanem a taoista mágia ismerői: Ma Sook és unokaöccse, Kang Rim. Utóbbi valamikor Woo Chi legjobb barátja és diáktársa volt, mostanra azonban riválissá vált, ráadásul a hatalmában tartja főhősünk kedvesét, Moo Yeont is.

Ez a sorozat egyelőre a "majd kialakul" kategória. Még csak a 3. részig jutottam, és idáig kellemesen lekötött, bár nem tudom, ki fog-e tartani a figyelmem 24 részen keresztül. A hangulata - műfajából adódóan - kicsit hasonló az Aranghoz és a Faith-hez, itt azonban egyik főszereplő sem a népszerű, szépfiú típusú sztárok közül való, ez magyarázhatja a mérsékeltebb érdeklődést is a sorozat iránt.


School 2013

Csatorna: KBS2
Műfaja: iskolai dráma
Részek száma: 16
Szereplők: Jang Na Ra (My Love Patzzi, Baby-faced Beauty), Choi Daniel (Baby-faced Beauty, The Musical, Ghost), Lee Jong Suk (Prosecutor Princess, Secret Garden), Park Se Young (Love Rain, Faith)

A történet:

Jung In Jae egy fiatal, kevés tapasztalattal bíró tanárnő, aki rögtön kezdésnek egy igen problémás osztályt kap a nyakába. Nemcsak rossz tanulók gyülekeznek itt, hanem az iskola fenegyerekei is. Mellé pedig egy társ-osztályfőnököt is el kell viselnie, mivel az iskola szerződteti az előkelő Gangnam negyedben jó hírnévnek örvendő irodalomtanárt, Kang Se Chan-t, hogy feljavítsa az osztályátlagot. A két tanárnak gyökeresen ellentétes elképzelései vannak a tanításról és a diákokhoz való viszonyulásról. Mindeközben az osztályon belüli feszült légkört tovább növeli, hogy új tanuló érkezik, akit garázdaságért már több másik intézményből eltanácsoltak.

Félúton járunk jelenleg a sorozatban, és azt mondhatom, bár már kinőttem az iskolás történetekből, hogy ez a darab abszolút leköti az érdeklődésemet. Semmi különös, nagy áttörést nem hoz a műfajba, de amit ad, az figyelemre méltó: realisztikus, mai problémák, tanulók közötti konfliktusok, problémás tanár-diák viszony, és mindenféle, ami az iskolapadban elő szokott fordulni. Jang Na Ra és Choi Daniel kettőse ugyanúgy jókedvre derít, mint a Baby-faced Beauty alatt, és a fiatal színészek is megerőltetés nélkül, meggyőzően játszanak. Jelenleg csak egy kérdésem van: mondja már meg valaki, hogy csinálja Jang Na Ra, hogy az elmúlt évtizedben egy napot sem öregedett?


The King of Dramas
Csatorna: SBS
Műfaja: romantikus vígjáték
Részek száma: 18
Szereplők: Kim Myung Min (Bad Family), Jung Ryu Won (Ja Myung Go, History of the Salaryman), Choi Si Won (Oh My Lady!, Poseidon), Oh Ji Eun (Smile, Dong Hae) 


A történet:

Anthony Kim a drámák királya. 30-nál is több nagy nézettségű, sikeres dráma fűződik a nevéhez, semmihez sem ért jobban, mint a pénzcsináláshoz. Nem is érdekli semmi más. Azonban, ahogy mondják, a csúcsról lehet a legnagyobbat esni, így egy szép napon őt is utoléri a végzet. Elkövet egy hibát, amelynek az ára egy emberi élet - és ezt a hibát örömmel használják ki az ellenségei, hogy tönkretegyék. 3 évig fetreng az önsajnálatban és a depresszióban, amikor végre megcsillan az újbóli felemelkedés reménye, mégpedig egy szekrény mélyén porosodó szinopszis képében, amelyet annak idején egy fiatal, kezdő forgatókönyvírónő olvasásra adott át neki. Felbukkan ugyanis egy gazdag japán befektető, aki épp egy ilyen történetet keresett és szívesen áldozná a millióit egy főműsoridőben futó történelmi sorozatra.
Anthony Kim kénytelen egyesíteni erőit az újonc írónővel, hogy létrejöjjön a nagy mű...

Ez a vígjátéksorozat egy rejtett gyöngyszem, a legnagyobb kedvencem a jelenleg futó sorozatok közül. Talán épp azért, mert "sorozat a sorozatban", vagyis egy készülő kosztümös dráma kulisszái mögé enged teljes betekintést, néha túlzó, karikatúraszerű, de nagyon szórakoztató módon. Bár az utóbbi idők híradásai szerint ezek a sorozatgyártás útjába gördülő akadályok nem is annyira túlzóak. Küzdelem a népszerű színészekért, a nézettségért, szerződésszegés, sztrájk, sztárallűrök, plágiumgyanú, rivális producerek összeütközése, mind-mind bele van szőve a történetbe. Kim Myung Min nagyon jól hozza a nyers, száraz modorú, profitorientált Anthony-t, aki nem ismer sem istent, sem embert, ha forgatásról van szó, de legjobban mégis mindig kezdő írónőnknek drukkolok, akit egyik kedvenc színésznőm, Jung Ryu Won imádnivalóan kelt életre.
Meg kell még említenem Choi Si Won-t is, akitől én még nem láttam semmi rendkívülit, de az önimádó, zsugori színész, Kang Hyun Min szerepében lehengerlő. És ahogy egymást szívatják a partnernőjével a forgatások alatt, az valami fenomenális. Olyannyira, hogy legszívesebben én is ott ülnék főműsoridőben a Gyeongseong reggele nézői között.



2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy írtál a School-ról, mert a jövő évet azzal szerettem volna kezdeni. Kedvelem a fiatal főszereplőket, és még ha teljesen egyértelmű is, hogy már nem középiskolás korúak, még szívesen megnézném őket ebben a sorozatban.
    A King of Dramas kapcsán, valójában az igazságot írhatták bele a legutóbbi részekbe? Si-won kapcsán, azt gondolom, hogy talán Ő is úgy gondolhatja, hogy igazán nem egy Brad Pitt szintű színész, de próbálkozik. Ezzel a szereppel talán kicsit közelebb kerül ahhoz,hogy színészként elfogadják, de kell még fejlődnie!
    Woo Chi nem az én világom, nem is próbálkozom vele. Missing You-val ugyan így vagyok,valahogy nem hoz lázba a történetük.
    Az Alice kapcsán, Park Shi-hoo karaktere egy kicsit a Secret Garden Joo-wonjára emlékeztet. Csak tőle sokkal őrültebb, dilisebb. Nehéz megszoknom, de azért kap egy esélyt ez a sorozat is! :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi ezt a drámakörképet, jó volt olvasni:)

    VálaszTörlés