2017. február 17., péntek

FEBRUÁRI DRÁMAKÖRKÉP II.

Hwarang: The Beginning
Csatorna: KBS2
Műfaja: romantikus, fantasy
Részek száma: 20
Szereplők: Park Seo Joon (A Witch's Love, Kill Me Heal Me, She Was Pretty), Go Ah Ra (Who Are You?, Reply 1994, You're All Surrounded), Park Hyung Shik (Nine, The Heirs, High Society)


A történet:
A 6. századi Három Birodalom korszakába, Shillába repülünk vissza, hogy szemtanúi legyünk a Hwarang-nak nevezett, fiatal nemesekből verbuvált elit harcostársaság kialakulásának. A feladatuk, hogy megvédjék Shillát és támaszt nyújtsanak az uralkodónak. Az ifjú Jin Heung királynak szüksége is van támogatásra, mert elég sokan vágynak arra, hogy megfosszák a tróntól, amelyet még el sem foglalt...

A végén jár már a sorozat, így nem csak futó benyomásaim vannak róla, hanem (majdnem) végleges, kialakult véleményem. Ami viszont nem a legkedvezőbb. A Hwarang könnyen nézhető, és az én szememben az sem végzetes hiba, ami sokak szemében igen - mármint hogy a "fúziós" történelmi sorozatokban túl sok a modern elem a zenétől a szereplők viselkedéséig, és nem autentikusan követi a történelmi eseményeket. Ez mind igaz a Hwarangra, de ami inkább hiba, az az átgondolatlanság és logikátlanság, amely már olyan méreteket ölt, hogy az ember fogja a fejét. Ha nem tolódtak volna el az arányok a külcsín felé, hanem nagyobb erőfeszítést tettek volna az értelmesebb, mélyebb tartalomra, akkor nem kellene annyira sajnálom a sok elvesztegetett potenciált. 


Rebel: The Thief Who Stole the People
Csatorna: MBC
Műfaja: kosztümös, történelmi dráma
Részek száma: 30
Szereplők: Yoon Kyun Sang (Pinocchio, Six Flying Dragons, Doctors), Chae Soo Bin (Sassy Go Go, Moonlight Drawn By Clouds), Kim Ji Suk (Vineyard Man, Personal Taste, Chuno, Another Oh Hae Young), Lee Ha Nui (Partner, Pasta, Modern Farmer, Come Back Ahjussi) 


A történet:
A koreai nemzeti hős, Hong Gil Dong történetét már többször feldolgozták. Ebben a változatban egy rabszolga gyermekeként látja meg a napvilágot, hogy később a gazdagoktól elrabolt javakkal támogassa a szegényeket és elesetteket. A korszakban tartja magát egy különös legenda az úgynevezett Erős Gyermek születéséről, és mivel Gil Dong rendkívüli fizikai ereje már kisgyerek korában megmutatkozik, az apja óva inti attól, hogy természetfeletti képességét mások előtt is megmutassa. Felnőve Gil Dong nem is akar híres harcos vagy hadvezér lenni, megelégszik a vándor házaló hivatásával. Csakhogy kénytelen más utat választani, amikor apja ellenségei szövetkeznek, hogy a családja életére törjenek.

Nagyon reméltem, hogy valamelyik csatornától végre kapunk egy komolyabb hangvételű, mélyebb mondanivalóval bíró kosztümös sorozatot, mert az utóbbi időkben elég híg volt a felhozatal. Az első pár rész után úgy néz ki, a Rebel-re számíthatok. A kicsit "fantasztikus" megközelítés, vagyis Hong Gil Dong hatalmas ereje is olyan módon van kezelve, hogy nem zökkenti ki a nézőt a film belső valóságából. A színészeket pedig idáig csak magasztalni tudom.



Saimdang, Light's Diary
Csatorna: SBS
Műfaja: kosztümös, történelmi dráma
Részek száma: 30
Szereplők: Lee Young Ae (Dae Jang Geum - A palota ékköve), Song Seung Hun (My Princess, Time Slip Dr. Jin, When a Man Loves),  Yang Se Jong (Romantic Doctor Teacher Kim)


A történet:
Saimdang 16. századi, hazájában a mai napig híres festőnő és kalligráfus. Az ő életét és első szerelmével való kapcsolatát dolgozza fel a sorozat. A történet két szálon halad. A jelenkorban Seo Ji Yoon művészettörténésznek előadást kell tartania egy festményről, amit a felettese hitelesnek ítélt, ő azonban rájön, hogy hamisítvány. Míg a főnöke mindent elkövet, hogy emiatt a felfedezés miatt lehetetlenné tegye,  a nő Itáliában ráakad egy antik, kínai írásjelekkel írott naplóra, amely Saimdang történetét rögzíti. A napló eddig ismeretlen részleteket tár fel a Csoszon kori asszony életéből, amely talán segíthet Ji Yoon-nak visszaszerezni a becsületét és egzisztenciáját.

Lee Young Ae végre visszatért! Sokan nagyon vártuk már, hiszen 14 éve, a Palota Ékkövében szerepelt utoljára tévésorozatban, és a csatorna már tavaly óta húzgálta a mézesmadzagot a hűséges rajongók orra előtt. Ráadásul rögtön kettős szerepben remekel: a jelenben művészettörténeti professzort, a múltban magát a címszereplőt alakítja
Olvastam olyan hozzászólásokat, amelyek sokallják a modern kori jeleneteket, és tény, hogy az első két rész túlnyomórészt ebben a környezetben játszódik, de szükséges az "alapozás", hogy aztán fokozatosan egyre jobban megismerhessük a múlt eseményeit. Engem pedig nem zavar, ha közben azért is drukkolhatok, hogy a jelenkori hősnőnk elérje célját és igazságot tudjon szolgáltatni.


2 megjegyzés:

  1. Annak ellenére, hogy nincs befejezve a sorozat fordítása belekezdtem, nem bírtam tovább várni :-) Imádom a színésznőt és most sem csalódtam. A film is és a színésznő is hozza az elvártakat, legalább is eddig. Remélem a következőkben is ilyen jó lesz. :-) Köszönöm a fordítást!!!!

    VálaszTörlés
  2. A Hwarangokhoz: Sajnos egyet kell értenem veled, fura érzéseim támadtak amikor elkezdtem nézni a sorozatot, pedig előtte nem olvastam a véleményed, de abszolút egyet értek veled. Számomra csalódás a film főleg úgy, hogy óriási beharangozás előzte meg. Még én sem végeztem vele, remélem be tudom fejezni.

    VálaszTörlés