2011. október 13., csütörtök

SOROZATISMERTETŐ - Kim Soo Ro

Koreai sorozat

Alternatív cím: The Iron King
Készült: 2010
Részek száma: 32
Műfaj: történelmi
Szereplők: 
Ji Sung
   Yoo Oh Sung 
    Seo Ji Hye   
                  Kang Byul                 
               


 A Kim Soo Ro című sorozat Korea egy korai történelmi korszakába, valamikor az i.sz. 2. századba, a Három Királyság korába repít vissza minket. Inkább mesés, mint hiteles keretbe ágyazva regéli el Kim Soo Ro-nak, a Vaskirálynak a történetét, születésétől attól a pontig, amikor 12 kisebb törzset egyesítve megalapította Geumgwan Gaya államát.
A történet kezdetén két ellenséges törzs harcol észak földjén, és a vesztésre álló törzsfő kétségbeesésében megparancsolja terhes feleségének, hogy meneküljön el a táborból. Az asszony kalandos módon egy rabszolgahajóra vetődik, majd a tengeren ad életet a gyermekének, ám hamarosan szem elől is veszíti, amikor a hajó megfeneklik Gaya partjai közelében. A nőt épségben veti partra a tenger, azt azonban nem tudja, hogy a gyermeke szintén életben maradt. A hajó maradványai között megtalált csecsemőt egy helybéli a gaya-i kovácsmester házába viszi, aki elhatározza, hogy saját, halva született fia helyett felneveli a lelencet.
Gaya városállama a virágzását a messze földön híres fegyvereknek és egyéb kovácsmunkáknak köszönheti. Az állam szentélyében egy hatalmas aranytojást őriznek, amelynek felirata azt jósolja, hogy a gayaiak következő királya északról fog származni. Miközben a csecsemő Kim Soo Ro még nem is sejti, hogy ő lesz a kulcsa a nemzet felemelkedésének, máris megkezdődnek a politikai csatározások a hatalom, valamint annak alapja, a gayai vaskohó birtoklása felett.
Így kezdődik az az eseménydús, kalandos mese, amely voltaképp azt meséli el, hogyan lesz egy fesztelen, nemtörődöm fiatalemberből felelőségteljes uralkodó. Az alkotók sok-sok jellegzetes szereplővel és helyszínnel, érdekes – bár néhol vitatható – cselekménnyel és száraz történelem helyett a legendák kalandos hangulatával fűszerezve vetítették elénk ezt a távoli korszakot. Több ellenfél is keresztezi a főhős útját. Először is meg kell említeni saját édesanyját (aki a történet nagyobbik felében nem is tud arról, hogy a fia életben maradt) illetve saját féltestvérét, aki féltékenységtől vezetve számos alkalommal ellene fordul. Továbbá ott van a legnagyobb gayai törzs vezetője, Shin Gwi-Ghan, aki a trónra pályázik, és ennek érdekében minden útjába állót eltapos – illetve talán a legveszélyesebb mind közül, a főhős egykori barátja, Tal-Hae, ak a történet folyamán többször is pártot cserél és árulóvá válik.


Hadd emeljem ki a film látványvilágát. Nem tudom, hogy a díszletek és a jelmezek mennyire voltak hitelesek, de tény, hogy pazar felhozatalt lehetett látni selyemruhákból, hajdíszekből és ékszerekből. A jól megkomponált zenei betétek tovább fokozták az igényes sorozatról alkotott benyomásokat.


Ha panaszt kell emelnem valami ellen, az a romantikus szál. Tudom, hogy a történetvezetés nem erre összpontosított, mégis kidolgozatlannak tűnt, főképp, ami Kim Soo Ro és Hwang-Ok hercegnő kapcsolatát illeti. A másik gyenge pontnak a befejező részt éreztem – jó szokás szerint a felesleges részleteket elnyújtották, a döntő csatával pedig méltatlanul bántak: a bevezető után egy rövid narrációval rendezték le.
Ettől eltekintve egy kiegyensúlyozott tempójú, érdekes, remek kikapcsolódást ígérő sorozat volt ez, amely a szórakozáson túl újabb adalékkal szolgált a koreai történelem megismeréséhez is. 
Tetszési indexem: 7/10.
Letöltési információk: itt.

1 megjegyzés: