2012. március 26., hétfő

SOROZATISMERTETŐ - Bachelor's Vegetable Store (Agglegények zöldségesboltja)


Koreai sorozat
Készült: 2012
Részek száma: 24
Műfaj: romantikus, melodráma
Szereplők: Ji Chang Wook (Smile, Dong Hae, Warrior Baek Dong Su)
                 Wang Ji Hye (The Perfect Neighbor, Personal Taste, Protect the Boss)
                 Kim Young Kwang (White Christmas)
                 Park Soo Jin (Queen Seon Duk, My Girlfriend is a Gumiho)
                 Hwang Shin Hye (Home Sweet Home)
                 Lee Kwang Soo (Dong Yi, City Hunter)

Tavaly év végén és januárban több kábelcsatorna kezdte meg a működését, ezek közül az egyik, a Channel A tűzte műsorára ezt a 24 részes szappanoperát.
A készítők bizonyára a 2010-ben nagy sikerrel vetített Baker King Kim Tak Gu népszerűségét akarták meglovagolni, nekem legalábbis ez a benyomásom a két sorozat közötti elemi hasonlóságok miatt. Adott egy fiatal felnőtt, akinek nincsenek szülei, gyakorlatilag a semmiből indulva karriert épít, miközben egy seregnyi előre nem látott akadállyal találja szembe magát. Mindezek mellé fűszerezésül szolgál néhány múltbéli tragédia, zaftos hazugságok és eltitkolt bűnök. Azonban a recept, amely egyiknél működött, a másiknál a nézettségi adatokból kiindulva nem érte el ugyanazt a hatást. Az Agglegények zöldségesboltja egyfelől tele volt kiaknázatlan lehetőségekkel, másfelől számos rosszul megírt, bosszantó karakterrel és szituációval. Az alkotók a jelek szerint sokat markoltak, és végül nem tudtak mit kezdeni vele. 


A történet a szereplők gyerekkorával indít, ahogy az az ilyen jellegű sorozatoknál lenni szokott. Tae Yang és Jin Shim (a neve őszintét jelent) az iskola két számkivetettje: mindketten nagyon jó tanulók és árvák. Tae Yang-ot a húgával együtt a nagyanyja neveli, aki zöldséget árul a piacon. A két gyerek sülve-főve együtt van, amíg be nem "tolakszik" a képbe egy gazdag csemete. Mok Ga On és az édesanyja külön él az édesapától, a gyerek nem is látta őt csecsemőkora óta. Ennek ellenére az árva Jin Shim mindennap vágyakozva figyeli, hogy mennyi szeretetet kap a kislány az anyjától. Nagy boldogság számára, amikor Ga On és az anyja "befogadja" ebbe a finom, meghitt, új világba - ám az eddigi jóbarát, Tae Yang már nem fér bele a képbe.
Egy nap Ga On anyja úgy dönt, hogy továbbköltöznek a városból. A lánya el akar búcsúzni a barátnőjétől, de Tae Yang féltékenységből nem adja át az üzenetét Jin Shimnek. Ga On hiába vár késő éjszakáig találkájuk helyszínén, a régi, elhagyott vidámpark területén, Jin Shim nem jön - helyette huligánok kergetik meg, és a kislány lezuhan az egyik szerelvény tetejéről.
A tragédia természetesen örökre megváltoztatja Tae Yang és Jin Shim kapcsolatát. Ga On anyja öngyilkosságot kísérel meg, amit Jin Shim lélekjelenléte akadályoz meg. Ekkor az asszonynak vakmerő ötlete támad. Az árva lányt (tudván, hogy a varjú sem károgna utána, ha eltűnne), saját elhunyt gyermeke helyett akarja bemutatni, amikor visszatér a férjéhez. A szülői szeretetre és jobb életre vágyakozó Jin Shim beleegyezik a csalásba, és elvág minden szálat maga mögött, ami Tae Yanggal, a kisvárossal, a múlt tragédiájával összeköti.
Sok évvel később Tae Yang már felnőtt, és egy hatalmas raktárban kezdi el zöldséges karrierjét. A véletlen úgy hozza, hogy az önállósodni akaró Ga On (vagyis Jin Shim) pont ugyanennél a cégnél helyezkedik el. Természetesen összefutnak, és kezdetben egyik sem tudja a másikról, hogy kicsoda valójában.
A zöldségraktárban való munka kapcsolatokhoz, rossz és jó tapasztalatokhoz is juttatja a fiatalembert, valamint négy másik agglegény barátságához, akikkel hamarosan lehetősége lesz megnyitni a zöldségesboltot, amely mindig is élete nagy álma volt. Az igazi problémák – mondani se kell – azután kezdődnek, miután Tae Yang húga felismeri Ga On anyjában azt az asszonyt, aki annak idején Jin Shimmel egy időben tűnt el a falujukból…Innentől kezdve nemcsak a háklis vásárlók, a konkurencia, az agglegények ügyes-bajos dolgai nehezítik Tae Yang életét, hanem az első szerelme is csalódást okoz neki…


A történet hullámvölgyek és jobb felvillanások (hullámhegyeknek azért nem nevezném őket) váltakozása volt. Igazi potenciálja az öt agglegény által indított lelkes vállalkozás és a sikerhez vezető rögös út ábrázolása lehetett volna. Sajnos ez az alkotókban már nem tudatosult eléggé, és a “Friss Emberek” amolyan mellékszállá váltak Tae Yang mellett (akit Ji Chang Wook egyébként nagyon is megnyerően és szerethetően alakított). Őszintén mondhatom, nagy kár, hogy Yoo Bong, a hórihorgas és esetlen vidéki farmer, a nőcsábász Chan Sol, a számítógép-agyú Ho Jae, valamint a hajléktalan, szófukar Ki Young figurája nem kapott több lehetőséget a kibontakozásra, főleg, mert voltak a történetben töltelék-jelenetek, amelyeket cserébe kihagyhattak volna. Példának okáért ilyen volt Lee Seol Woo és Jung Dan Bi jelenléte, akiket gyanúm szerint csak azért tettek a sorozatba, hogy kialakíthassák velük a jól megszokott szerelmi négyszöget.


A másik alapbonyodalom (mármint Ga On anyjának önző és erősen vitatható döntése, hogy halott lánya helyett egy árvát visz haza) az utolsó 8 részben teljesen átvette az irányítást. Természetesen előre látható volt, hogy ez bekövetkezik, de a konfliktus kibontása valahogy nem sikerült elég hatásosra. Ugyanakkor az íróknak sikerült maximálisan megutáltatni a nézővel nemcsak az asszony karakterét, hanem Jin Shimet is, aki a nevével ellentétben egyáltalán nem volt egyenes és őszinte azokkal, akiket állítólag szeretett. Hagyta, hogy labilis idegrendszerű “anyja” a történet folyamán végig sakkban tartsa az érzelmi zsarolásával. Nem kedvelem a tétova, gyenge jellemű, ellentmondásosan viselkedő főszereplőket, ő pedig az volt, ezért egy pillanatra sem tudtam szívből együtt érezni vele. Sajnos a karakteren Wang Ji Hye játéka sem dobott sokat, két-három arckifejezésnél többet nem mutatott a filmben, ami a korábbi szerepeihez képest szerintem határozott visszaesés.


A sorozat zenei anyagára nincs panasz, mint a koreai sorozatok többségénél, itt is a történethez írták a dallamot és a szöveget is, ez jól illeszkedett a film hangulatához.

Egy jól megírt befejezés talán javított volna az értékelésemen. Nem lehet azt mondani, hogy összecsapták, hiszen az utolsó 2 résznek elegendőnek kell lennie, hogy minden szálat a néző megelégedésére varrjanak el. Ennek dacára egy hiányérzetet keltő, üres és lagymatag lezárást kaptunk, mintha a végén már az alkotók is lemondóan legyintettek volna. Nekem egyértelmű csalódás volt a sorozat.
Tetszési indexem: 5/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése