2012. március 11., vasárnap

SOROZATISMERTETŐ - The Legend (A legenda)


Dél-koreai sorozat

Alternatív cím: The Story of the First King's Four Gods, The Legend of the Four Gods
Készült: 2007
Részek száma: 24
Műfaj: történelmi, fantasy
Szereplők: Bae Yong Jun (Hotelier, Winter Sonata)
                 Yoo Seung Ho (Warrior Baek Dong Soo, Operation Proposal)
                 Lee Ji Ah (Beethoven Virus, Me Too, Flower)
                 Shim Eun Kyung (Bad Guy)
                 Moon So Ri
                 Park Eun Bin (Dream High, Operation Proposal)
                 Oh Kwang Rok (Powerful Opponents)
                 Yoon Tae Young
                 Choi Min Soo (Warrior Baek Dong Soo)
                 Park Sung Woong (Baker King Kim Tak Gu)
                 Lee Philip (Secret Garden)
és sokan mások...


Miután a The Legend mindössze 2 szavazattal maradt le a The Greatest Love mögött a sorozatismertetős szavazáson, így ez most a következő, amit kicsit részletesebben taglalok.
Ez a sorozat talán Dél-Korea történetének egyik legnagyobb költségvetésű ilyen jellegű produkciója. A nézettsége meglehetősen magas volt (ez többek között a főszereplő színész népszerűségének is köszönhető), ráadásul Koreán kívül Japánban is erős rajongótábora alakult ki. A műfaját és látványelemeit tekintve nem is csodálom. Be kell vallanom, hogy a sorozat irányába kissé elfogult vagyok, lévén hogy fantasy, és ráadásul életem 3. kosztümös dél-koreai eposza, tehát nem kell csodálkozni, ha kissé bő lére eresztem a mondanivalómat.

Az első részek magával a Legendával indítanak, így akik nincsenek annyira oda a mitologikus felvezetésekért, azok bizonyára késztetést éreznek majd, hogy már itt abbahagyják a történetet. Mégis nagy hiba volna, mert bár az indítás sok információt zúdít ránk nem épp a megszokott formában, később ezeknek mind nagy jelentőségük lesz az események megértésében.


Réges-régen (de nem egy messzi-messzi galaxisban), a világ ifjúkorában az emberiség törzsközösségekben élt a földön. Ezen törzsek leghatalmasabbika, a Tigris Törzs, a Tűz erejét uraló harcias asszony, Kajin vezetésével leigázta az egész világot.  A Mennyek Fia, Hwang-woong nem bírta nézni a háborút és a pusztítást, ezért elhozta a Földre a három nagy őselem megtestesítőjét, a Fehér Tigrist, a Kék Sárkányt és a Teknős Kígyót, hogy fenntartsa a békét. Elvette Kajintól a Tűz erejét, egy ékszerbe zárta, majd odaadta Seoh-nak, annak a nőnek, aki a Medve Törzs főnöke volt és akibe kisvártatva bele is szeretett.



Igen ám, de Kajin – akit az egyik háborús sérüléséből Hwang-woong gyógyított fel, szintén szerelmes lett a mennyei teremtménybe. Amikor rájött, hogy az az ellenségét választotta, mi több, Seoh az isten gyermekét várja, szörnyű bosszút esküdött. Megtámadta a Medve Törzset, és elrabolta Seoh csecsemőjét, hogy a gyermeken keresztül visszaszerezze a Tűz erejét. Mivel Seoh nem egyezett bele az alkuba, a gonosz némber ledobta a babát egy sziklaoromról. Habár Hwang-woong megmentette a fiát, ez már nem akadályozhatta meg a tragédiát. Seoh szörnyű haragra gerjedt és felszabadította a Tűz pusztító erejét, amelyet a Fekete Főnix testesített meg. Az őselem tombolni kezdett és teljes pusztulással fenyegette a világot.



 

Hwang-woong hiába hívta életre a másik három természeti elem hatalmát, azok képtelenek voltak megfékezni az őrjöngő Főnixet, ezért az istennek nem maradt más választása, mint szíven lőni Seoh-t, a Tűz hordozóját a Mennyei Nyíllal. Kajin ezt látva az öngyilkosságot választotta, Hwang-woong pedig megtört szívvel úgy döntött, hogy a négy őselemet négy különböző mágikus tárgyba zárja. Az emberek oltalmára bízta ezeket a jelképeket, és meghagyta nekik, hogy a négy őrző hatalom akkor fog újjáéledni, ha megszületik Goguryeo 19. királya, aki egyesíti az emberiséget.
Kétezer év telik el, és Jooshin csillaga felragyog az égen. Ezen az éjszakán azonban nem egy királyi sarj születik, hanem kettő. Az egyik Damdeok herceg, a másik Hogae, az unokafivére. Természetesen az esemény sok-sok kérdést vet fel. Melyikük vajon az igazi király a Mennyek akarata szerint? És hogyan fog rátalálni az időközben elveszett négy mágikus hatalmú tárgyra és Őrzőikre? Újabb háborúnak kell döntenie a világ sorsa felől?
A történet szerintem úgy a 3-4. rész körül kezd igazán lebilincselővé válni. Természetesen a főszereplők gyerekkorába kerülünk, és rajtuk keresztül látjuk kibontakozni az eseményeket. Sok-sok érdekes karakter sodródik mindeközben a szemünk elé, és mind valamilyen módon belekapcsolódik abba a lenyűgöző legendába, amelyet a sorozat elmesél nekünk, feszes tempóban, nagyszerű díszletek között, tetszetős látványelemekkel (persze a CG nyilván nem hollywoodi). Ráadásul a sorozat zenei albuma csodaszép és remekül eltalált, nekem az egyik kedvencem.

A szereplők:

Damdeok herceg

 
Tulajdonképpen ő Hwang-woong reinkarnációja. Értelmes és tehetséges, de az apja intelmeit észben tartva gyenge, tehetségtelen fiúnak álcázza magát az udvarban, hogy elkerülje az eltávolítására irányuló rosszindulatú kísérleteket. Az egyetlen személy, aki előtt megmutatja az igazi énjét, az Kiha, egy fiatal papnő, aki meggyógyította az apját, miután azt Damdeok saját nagynénje megmérgezte. Amikor az asszony tette kiderül, öngyilkosságot követ el, de úgy, hogy előtte a gyanút ügyesen Damdeokra terelte – ezzel a tettével pedig örökre megpecsételi Damdeok és unokafivére, Hogae barátságát is.
Később, a goguryeo-i törzsfők és az udvar minden cselszövése ellenére Damdeoknak sikerül elérnie, hogy Jooshin királyként elismerjék és megkoronázzák. Az igazi feladatok azonban ezután várnak rá – erős állammá szeretné kovácsolni a környező törzseket és államokat. Ehhez pedig előbb meg kell találnia segítőit és szövetségeseit, a Négy Őrzőt.

Sujini


Seoh reinkarnációja. Csecsemőkorában a Négy Jelkép után kutató gonosz Hwachun csapatok megölik az édesanyját, ő pedig a nővérének, Kihának köszönheti, hogy életben marad. Bár Kihát a Főnix Jelképével együtt elragadják a Hwachunok, Sujini megmenekül és a békés szerzetesi életre berendezkedett Gemoul faluba kerül. Fürge, pimasz, fiús viselkedésű kislánnyá cseperedik, akit később a nevelőapja és tanára, Hyeon Go magával visz a fővárosba. Immár felnőve itt ismerkedik meg a palotából kiszökdöső Damdeokkal, akivel törvényszerűleg jó barátságba kerül és a későbbi események során is hűségesen kitart mellette.

Kiha



Kajin újjászületett mása. Miután a Hwachunok vezetőjének befolyása alá kerül, megszervezik, hogy papnő-növendékként bejusson a palotába. Itt él hosszú ideig, és természetesen találkozása Damdeokkal kölcsönösen gyengéd érzelmek kialakulásához vezet, amely legkevésbé sem fér bele az ellenség számításaiba. Ráadásul jelenléte tovább szítja a féltékenységet Hogae-ben Damdeok iránt, hiszen a fiú úgyszintén szerelmes lesz belé.

Hogae


Damdeok unokatestvére és riválisa, szintén herceg. A történet elején nagy harcművészeti érdemekkel dicsekedő, barátságos és jókedélyű fiú, akit azonban a balsors, a féltékenység és az ambíciói rossz irányba fordítanak. Nem átall lepaktálni a Hwachun hatalmasságokkal is, hogy Damdeok vesztét okozza.

Jumuchi


Nagyerejű, nagyhangú, nagyétkű zsoldosvezér, aki csatlakozik Damdeok szövetségéhez. Nekem személyszerint nagy kedvencem, a fura fizimiskája ellenére, mert a zord arckifejezése bajtársiasságot és jó szívet leplez, ráadásul ő az egyik olyan karakter, amelyik minden jelenetbe humort csempész, amiben csak szerepel. Három alapelve van: 1. Senkit sem támad hátba, 2. Nem bánt asszonyokat és gyermekeket, 3. Ha nem tetszik a megbízó képe, nem vállalja el a feladatot. Emellett elbűvölően ügyefogyottá válik, amint olyan nő közelébe kerül, aki tetszik neki.

Hyeongo



A Geomul falu vezetője és Sujini nevelőapja. Nála van a Teknős Kígyó jelképe, egy göcsörtös fahusáng. Bár kezdetben meglehetősen könnyedén veszi az életet, Damdeok közelében rádöbben a saját felelősségére, és a király bölcs, hűséges tanácsadójává válik.

Cheoro


Gwanmi erőd ura, amely ellen Damdeok egy alkalommal ostromot vezet. Veszedelmes harcos hírében áll, hatalmas termetű és rémisztő külsejű, maszkot viselő alak. Testi torzulásának titkát csak a legközelebbi embere ismeri. 

Daejangro


Az egyik főgonosz, a Hwachunok vezetője, egy velejéig romlott, ősöreg figura, aki a mágikus erejét Kihából és a Főnix Jelképéből meríti. Minden hatalmát latba veti, hogy megszerezze a Négy Őrző hatalmát.

 
Természetesen eszem ágában sincs elárulni, hogy kik lesznek az újjászületett Őrzők, illetve, hogy mi fog történni a 24 rész végére, de annyit elárulhatok, pergős, fordulatos, harcban és ármányban gazdag eseményeknek néz elébe minden néző. Bevallom, hogy néha majd leestem a széktől a csodálkozástól, máskor rettegtem kedvenc szereplőim sorsáért, mert az alkotók nem bántak kesztyűs kézzel velük. Az egyetlen panaszom, és voltaképp ezért nem tudtam 10 pontot adni a sorozatra, hogy a végét nagyon elhamarkodták. Ez sajnos a legnagyobb hiba, ami felróható a dél-koreai szériáknál. Vagy a pénzből, vagy az időből futhattak ki, de a befejezés lezáratlannak tűnt és valamiképp magyarázatra szorult. Jobb híján természetesen kitaláltam a magam magyarázatát, de az elégedetlenség érzése azért megmaradt.


És a végére egy kis pletyka: Park Sung Woong (Jumuchi) és a Dalbi nevű szolgálónőt alakító Shin Eun Jung olyannyira összemelegedett a forgatáson, hogy 2008 őszén összeházasodtak, és mára egy kisfiú büszke szülei :-)



 Tetszési indexem: 9/10.
 Letöltési információk itt.
 

7 megjegyzés:

  1. Szerintem a sérülések miatt kellett olyan kapkodva befejezni, BYJ nyaki sérülése azóta se jött rendbe, a térdét megműtötték, de hogy mennyire tudna lovagolni azt nem tudom, illetve azt tudom, hogy a nyaka nem bírná

    VálaszTörlés
  2. Ezt most nagyon eltaláltad! :) Épp szorgalmasan töltögetem lefelé, hogy végre meg tudjam nézni. Köszönöm szépen ezt a szép hosszú öszefoglalót, miután olvastam, még nagyobb kedvet kaptam, hogy lássam.

    VálaszTörlés
  3. Ez a sorozat a kedvencem, pedig már láttam néhányat. Akárhányszor képes lennék újra megnézni. Ami a végét illeti, tényleg furcsa volt, a fantáziánkra bízták mit gondolunk róla.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm ezt a részletes és színes összefoglalót,ami miatt kedvet kaptam hozzá, és így majd a felénél járva nem bántam meg , gyönyörű szép , látványos sorozat!<3 <3

    VálaszTörlés
  5. No, sikerült megnéznem.Találtam egy eddig még számomra nem ismert helyet, a good dramát, itt jó minőségben meg lehetett nézni. Bevallom, érzelmeim vegyesek a filmmel kapcsolatban. Hát, lehet, hogy otthagytam volna az elején, ha nem olvasom a blogodat. Nagyon zűrös összevisszaság volt, de a jelenetek érdekesek voltak, és számunkra azt hiszem ,nagyon idegen istenségeket és mondavilágot mutattak meg. Utána a főszereplő elvitte a történetet, a csatajelenetek meg igazán izgalmasak voltak.A szerelmesek közötti félreértés tükrözte a való élet tragédiáját, az egymás meg nem értését, a bizalom elvesztését,ennek következtében a kommunikációra való képtelenséget, így a félreértések tisztázásának lehetetlenségét. Ez fájdalmasan végig kísérte a történetet.
    A végét kicsit elnagyolták, de megnyugtató volt számomra, nem maradt hiányérzetem utána.Én 8 - at adnék rá, egyrészt a túl hosszú és zűrzavaros 3 bevezető rész miatt, másrészt a 23. rész egy kicsit vulgárisra sikerült, valahogy nem igazán illett a történet stílusába és elvette a befejező rész előtt a drámai feszültséget. Azért szép film volt, a főszereplő minden helyzetben békés, mennyei mosolygása és arcának szép harmóniája --az utolsó rész kivételével--pedig felejthetetlen marad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy megírtad a véleményed (bár nem egészen értem, mire célzol azzal, hogy vulgáris volt a 23. rész. Én igazán vulgárisat koreai tévésorozatban nemigen láttam, amerikaiban annál többet).

      Törlés
  6. Szia, én is az ismertetőd miatt kezdtem hozzá a sorozathoz (hozzáteszem, mindig is érdekeltek az ilyen legendák, hát még ha meg is filmesítik azokat).Egyet kell értenem veled, tényleg furcsán zárták le (még tudtam volna nézni egy pár részt belőle, az biztos),de élveztem végig, és a figyelmem sem kalandozott el közben. Akiket meg kellett sajnálni, azokat sajnáltam, és a többieknek pedig szurkoltam.
    Köszönöm, hogy leírtad az elejét, így könnyebb volt megérteni a bevezető részeket! :)

    VálaszTörlés