2011. november 26., szombat

SOROZATISMERTETŐ - Spring Waltz (Tavaszi keringő)


koreai sorozat
Készült: 2006
Részek száma: 20
Műfaj: romantikus
Szereplők:  
Seo Do Young (Invincible Lee Pyung Kang, Thorn Birds)
Han Hyo Joo (Iljimae, Shining Inheritance, Dong Yi)
Daniel Henney (My Name is Kim Sam Soon)
Lee So Yeon (Super Rookie, Dong Yi)
Geum Bo Ra (A palota ékköve, Bad Family, Creating Destiny)
Jung Dong Hwan (How to Meet a Perfect Neighbor, Scent of a Woman, The Princess' Man)




Egy havas téli napon – minő véletlen - négy fiatal koreai (két lány és két fiú) útjai találkoznak össze Ausztriában. Hogy miként? Eun Young (Han Hyo Joo) vakációra utazik az osztrák fővárosba, és a repülőn ismerkedik össze egy másik lánnyal, Lee Nával (Lee So Yeon), aki a zongoraművésszé vált gyerekkori szerelmét jött meglátogatni. A zongorista menedzsere, a koreai-amerikai származású Philip (Daniel Henney), akit a fogadására küldtek ki a repülőtérre, összetéveszti egymással a két lányt és Eun Young-ot próbálja magával vinni. Mivel egyikük sem érti igazán a másik nyelvét, szép kis jelenetet rendeznek a repülőtéren. Végül a félreértés rendeződik, és Eun Young békésen elvegyülhet a bécsi vásári forgatagban. Később újra összefutnak, ekkor Philip engesztelésül megajándékozza egy salzburgi koncertjeggyel.


A Salzburgba tartó vonaton Eun Young egy másik koreai fiatalemberrel (Seo Do Young) kerül egy kupéba. Ez a fickó azonban sokkal kevésbé barátságos, mint Philip, főleg akkor mutatja ki a foga fehérjét, amikor a lány poggyászából véletlenül a ruhájára csöpög a pirospaprika-szósz. Salzburgba érve elválnak útjaik, ám csak egy rövid időre – mivel kiderül, hogy a mogorva alak nem más, mint az a zongoraművész, akihez Lee Na érkezett, illetve akinek a koncertjére Eun Young jegyet kapott.


 
A koncerten elhangzik egy dallam (magyarul Ó, te drága Klementina címen ismert), amely a múltba, a gyerekkorába repíti vissza Eun Young-ot és minket nézőket is, majdnem 2 teljes epizód erejéig. Egy kis szigetre kerülünk a távoli Koreában, ahol nagy sárga repcemezők és zöld dombok tükröződnek a tengeröböl vizében. Itt töltötte édes-bús fiatalkorát Eun Young és itt fonódott össze a sorsa egy Soo Ho nevű, vadóc természetű fiúval. Egy tragikus esemény mindkettejük gondtalan gyerekkorát beárnyékolja. A fiú haszontalan, szerencsejátékos apja ellopja a pénzt, amit Eun Young anyja a lány életmentő műtétjére gyűjtögetett, a saját fiát is cserbenhagyja, és eltűnik a szigetről. Az anya utánamegy Szöulba visszaszerezni a pénzt, majd a két gyerek is utánuk szökik, hogy felkutassa őket, de a városi utcákon való bolyongás közben a kislány rosszul lesz, és végül a gyerekek a kórházban kötnek ki. Itt kezelnek ugyanebben az időben egy asszonyt, aki öngyilkosságot kísérelt meg a fia halála után. A zavart elméjű nő véletlenül észreveszi Soo Ho-t és összetéveszti a saját gyermekével. Valóban, a két gyerek között megtévesztő a hasonlóság. A nő férje diplomata. Ráveszi a fiút, hogy ha velük tart Kanadába, finanszírozni fogja a beteg Eun Young életének megmentéséhez szükséges műtétet. A fiú belemegy és az újdonsült szülők az elhalt gyermek személyi okmányaival kijuttatják az országból. Hogy ne akarjon többé visszatérni Koreába, azt hazudják neki, hogy Eun Young meghalt. Telnek az évek, és Soo Ho a néhai Jae Ha nyomdokaiba lépve zongorista lesz…


A fentiek az első 3 epizód eseményeit foglalják össze. Ebből is nyilvánvalóvá válik, hogy vérbeli szappanoperával állunk szemben, izgalmas, bár nagyon is valószerűtlen fordulatokkal, gyerekkori szerelemmel, múltbéli titkokkal és kellő mennyiségű drámai eseménnyel fűszerezve. A szerelmi szál a szokásos forgatókönyv szerint alakul: adott egy igen mogorva, rossz természetű, gazdag fiatalember és vidám, jószívű lány, riválisnak pedig a szívét-lelkét kitenni kész jófiú és a birtoklási vágytól fűtött hárpia. Koreai sorozat lévén, ilyen felállásnál már a kezdet kezdetén megjósolható a végkifejlet, ezen a téren semmi újat ne várjunk a történettől. Ami igazán emlékezetessé tette, az inkább a zene volt és a helyszínválasztás: a hóborította Salzburgban és a festői Cheongsando szigeten játszódó epizódok éles ellentétben álltak a Szöul szegényebb negyedeiben forgatott részekkel. Ami még egyedi ízt adott, az a rikító, tavaszi színekre fektetett szándékos hangsúly. Minden jelenetbe belecsempészték a vad pink, repcesárga és neonzöld különböző árnyalatait, kardigán, lámpaernyő, teherautó, éretlen búzamező, virágzó bokor, hídkorlát stb. formájában. De amennyire érdekesnek találtam ezt a színekkel való játékot, annyira zavart a nyelvi kavalkád, amit a sorozatban alkalmaztak. Jae Ha Philiphez németül beszélt, míg Philip hol németül, hol angolul, hol tört koreaisággal válaszolt, de Lee Na is olykor keverte az angolt és a koreait, ha a menedzserhez szólt. Fogalmam sincs, mire volt ez jó, de szívesen lemondtam volna róla.
Tetszési indexem: 6/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése