2013. július 1., hétfő

SOROZATISMERTETŐ - Gu Family Book (Gu Családi Könyv)


Készült: 2013
Részek száma: 24
Műfaj: kosztümös fantasy, melodráma
Szereplők:

Lee Seung Ki  (Shining Inheritance, My Girlfriend is a Gumiho, The King 2 Hearts)
Bae Suzy (Dream High 1-2, BIG)
Lee Sung Jae (Poseidon, Rascal Sons)
Choi Jin Hyuk (Pasta, It's Okay, Daddy's Girl, Panda and Hedgehog)
Lee Yeon Hee (Paradise Ranch, Ghost)
Sung Joon (Lie To Me, Shut Up! Flower Boy Band, Can We Get Married?)
Jo Sung Ha (Hwang Jin Yi, Chuno, My Princess, Romance Town, Iris 2)


A Gu Family Book engem kissé az Arang és a Magisztrátus című sorozatra emlékeztetett, nem is annyira maga történet, inkább a hangulata. Műfajilag ez a sorozat is „vegyesfelvágott”, ahogyan az nagyon gyakran lenni szokott a koreai doramáknál, azonban a „mindent bele elve” valamikor működik, valamikor meg nem igazán. Itt sokkal kevésbé tudták eltalálni az egyensúlyt, mint az Arangnál, ennél fogva vegyes érzéseim voltak, miután befejeztem.



Meg sem lehet lepődni azon, hogy Lee Seung Ki kapta a sorozat főszerepét. A My Girlfriend is a Gumiho sikere után várható volt egy ilyen karakter, nem véletlen, hogy Shin Min Ah, aki a 2010-es vígjátékban partnerét, a kilencfarkú rókalányt játszotta, újra természetfeletti lény lehetett az Arangban. Egy biztos, Gu Family Book-nak köszönhetően a gumihókról (rókaszellemekről) alkotott képem némiképp tágult. Hogy a folklór része volt-e az, amit itt láthattam, vagy inkább az író képzelete tette hozzá ezeket az adalékokat, nem tudom. Mindenesetre kiderült, hogy a gumiho nemcsak nő lehet, és kilenc farkat sem visel feltétlenül.



A legenda szerint távol az emberi településektől, a hegyek és erdők mélyén, a Holdfényes Kert nevű mítikus helyen él egy viszonylag békés természetű gumiho, Gu Wol Ryung (Choi Jin Hyuk). Bár nem volna szabad beleavatkoznia az emberek életébe, ahogy erre szerzetes barátja nap mint nap figyelmezteti, egyszer mégis képtelen ellenállni a kísértésnek, amikor megpillant az erdő szélén, egy szégyenfához kikötözött fiatal nőt. A lány, Seo Hwa (Lee Yeon Hee) egy ártatlanul megvádolt nemes lánya, akit eladtak kurtizánnak. A gumiho megmenti az életét, magával viszi a Holdfényes Kertbe, ahol természetesen a két fiatal (már ha lehet ilyet mondani egy többszáz éves mítikus lényre) összemelegedik. Wol Ryung elhatározza, hogy a lány kedvéért emberré válik. Ehhez kockázatos út vezet: ki kell állnia egy 100 napos próbatételt, amely alatt megtagadja gumiho természetét. Ha ez sikerül, halandóként élhet tovább Seo Hwa mellett. Ha azonban elbukik, bosszúálló szellemmé változva ezer évig nem hagyhatja el a földet.

A sors persze nem engedi, hogy a pár sokáig békésen turbékoljon. Seo Hwa apjának gyilkosa, Jo Kwan Woong (Lee Sung Jae) nem nyugszik bele Seo Hwa eltűnésébe, megbíz egy kiváló gumihovadász hírében álló katonatisztet (Jo Sung Ha), hogy fogja el a rókaszellemet és hozza vissza a lányt. Amikor az erdőben összeütközésre kerül a sor, és Wol Ryung védelmezni akarja az asszonyát, kibújik belőle a valódi ragadozó természete és szinte mindenkit lemészárol maga körül. Sol Hwa, akinek eddig sejtelme sem volt róla, hogy az ura gumiho, halálosan megrémül és félelmében elárulja. Wol Ryung, amikor a gumihovadász kardja lesújt rá, miliárdnyi fényponttá szóródva eltűnik a levegőben.


Kilenc hónap múlva megszületik Sol Hwa félig ember-félig mítikus lény gyermeke. Az asszony a szerzetesre bízza a kicsit, ő pedig elmegy, hogy bosszút álljon minden szenvedése okozóján, Jo Kwan Woong-on. Mielőtt azonban megölhetné, őt is megállítja egy kardcsapás.

Az árván maradt gyermeket (Lee Seung Ki) egy helyi gazdag kereskedő neveli fel. Choi Kang Chi-nak nevezik, és amíg a csuklóján viselt mágikus karkötőt el nem hagyja, nem is jön rá senki, hogy örökölte apja képességeit. Innentől kezdve azonban a sors fordulatot vesz és a történelem, úgy tűnik, megismétli önmagát, mert ő is egy emberlány (Bae Suzy) kedvéért - mi másért - szeretne halandóvá válni…

Mint mondtam, elég ambivalens érzéseket váltott ki belőlem a sorozat. Olyan, mintha az eleje, a közepe és a vége három teljesen különálló történet lett volna.
Az elején az ember még érzi a potenciát. Wol Ryung és Seo Hwa tragikus szerelme megkapó, akár egy régi mese, a képi világa (bár a CG kissé gyenge) is inkább a legendák közé repíti az embert, nem beszélve a kellemes, jól összeválogatott zenékről.
Choi Kang Chi története, amely a sorozat törzsét alkotja, érdekes és aránylag összeszedett egészet alkot. Nagy erősségének tartom a humort, amit belecsempésztek, és a látványos akcióelemeket, a két főszereplő, Lee Seung Ki és Bae Suzy közös jeleneteit pedig kellemes összehangoltság jellemzi. Meg vannak persze a hibái, de a történet lendülete tovább viszi az embert.

Vigyázat! Spoiler következik!

Ha ezek után egy nézőt a befejezés nagy arculcsapásként ér, akkor nem kárhoztatom. A melodramatikus részek feleslegesek és bosszantóak, főként, mert egy csomó mindenre közben elmulasztanak választ adni. A címben szereplő tárgyról például az sem derül ki, hogy egyáltalán létezik-e.
Ennek fényében talán meglepő, de az utolsó fél órát egész szórakoztatónak találtam. Mostanában a sorozatkészítők szeretnek ilyen típusú befejezést csinálni a hasonló sorozatoknak, úgyhogy ez már nálam a valószínűleg a megszokás jele. Az biztos, hogy a vége lehetne sokkal jobb is, de el tudtam fogadni. Ami összességében jobban zavar, hogy a történet három része valahogy nem kerül egyensúlyba és nem alkot egységes egészet. Így, noha a kisebb üresjáratok ellenére sem lehet unalmasnak mondani a sorozatot, mégsincs meg benne az a plusz, amely miatt az embernek még hosszú részeken keresztül kedve támadna tovább nézni. 


Tetszési indexem: 7/10.
 



3 megjegyzés:

  1. Én bevallom öszintén, nem tudtam végignézni ezt a sorozatot, annyi bosszantó hibát találtam benne.

    VálaszTörlés
  2. Mik azok a bosszantó hibák? Láttam a sorozatot, tehát azért kérdezem, hogy másnak mi tűnt akkora hibának? Kíváncsi vagyok rá.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Jackimi! Én nagyon szerettem ezt a sorozatot és a zenéjét is, amit még most is gyakran hallgatok. Nem éreztem olyan erőteljesen a 3-as tagoltságot mint, ahogy te említetted, sőt nagyon drukkoltam érte, hogy Wol Ryung valamilyen formában vissza térjen. Ami nekem ebben a sorozatban és sok másikban is nehezen emészthető a rengeteg vérontás. Sok sikert kívánok a további munkádhoz! Ibolya

    VálaszTörlés