2013. augusztus 27., kedd

SOROZATISMERTETŐ - You’re the Best, Lee Soon Shin (Te vagy a legjobb, Lee Soon Shin)


Alternatív címek: The Best Lee Soon Shin, Lee Soon Shin is the Best
Készült: 2013
Részek száma: 50
Műfaj: családi, romantikus vígjáték
Szereplők: 
IU (Dream High, Dream High2) 
Jo Jung Suk (What's Up?, The King 2 Hearts) 
Lee Mi Sook (Great Inheritance, East of Eden, Love Rain) 
Yoo In Na (Secret Garden, Queen In-hyun's Man) 
Ko Joo Won (The King and I, Kim Soo Ro) 
Son Tae Young (Marrying a Millionaire, Freeze, Iljimae)
Jung Woo (Bad Love, Cinderella Man) 


Meglehetősen magas, 30% körüli nézettséggel zárt ez a hétvégi családi sorozat. A nézettségi adatokat azonban sok minden befolyásolja, mint tudjuk, és nem mindig lehet következtetni arra, hogy a történet valóban megéri-e a belefektetett energiát.
A You’re the Best, Lee Soon Shin-ről általában véve el lehet mondani ugyanazt, amit minden 50 rész körüli, családi sorozatról. Az ilyen drámák sokszereplősek, és a történet középpontjában nem annyira egy ember, hanem inkább egy család áll, az ő viszonyukkal, illetve a velük kapcsolatba kerülő más személyek sorsával foglalkozik, legfőbb üzenetének pedig a családi összetartás hangsúlyozását tartja. A vígjátéki elemek mellett bőven merítkeznek a makjang, vagyis a kissé túlzó, figyelmet felkeltő fordulatok tárházából, amit múltban elkövetett vétkek, születési titok, váratlan tragédiák stb. jelentenek.


Jelen esetben is adott egy ötvenes házaspár, valamint az ő három felnőtt lányuk és a legidősebb generáció képviseletében a nagymama. A legidősebb lány, Hye Shin (Son Tae Young) már révbe ért: Hong Kongban él üzletember férjével és kislányával. A középső, Yoo Shin (Yoo In Na) inkább a karrierista vonalat képviseli, nemcsak dekoratív megjelenésű, de a szakmájában is szép sikereket ért el, jól keres és öntudatos. Míg a két idősebbről elmondható, hogy ki-ki a maga területén elérte, hogy a szülei büszkék legyenek rá, addig a legkisebb, Soon Shin (IU)sem külsejében, sem képességeit tekintve sem tűnik kiemelkedőnek. Még egy valamirevaló kereső foglalkozást sem nagyon tud találni magának.
Mindezek tetejébe itt van neki a neve, amely hallatán nincs ember Koreában, aki ne vonná fel csodálkozva a szemöldökét, vagy mosolyodna el – mivel Lee Soon Shin egy híres Csoszun-korabeli hadvezér neve volt. Gondoljuk csak el, ez olyan, mintha valakit, aki ráadásul lány, idehaza a tréfás kedvű szülő Hunyadi Jánosnak vagy Kinizsi Pálnak nevezne el (most tekintsünk el attól, hogy ez nálunk eleve lehetetlen is lenne).
A helyzet megváltozni látszik, amikor Soon Shint szó szerint leszólítja egy úr, aki egy (egyébként létező) sztárügynökség vezetőjének mondja magát, és szerződést ajánl neki, meglátván benne az idáig rejtőző színészi képességeket. Sajnos mire az illetőről kiderül, hogy csaló, addigra Soon Shin és az édesanyja is beleéli magát abba, hogy talán valóban csordogál a lány vénájában némi tehetség. Ekkorra azonban a szélhámos már messze jár a család összekuporgatott pénzével.
Amikor az ügynökség valódi igazgatója, Shin Joon Ho ( Jo Jung Suk) mindezek után szintén felkeresi egy szerződéssel Soon Shint, ő már joggal gyanakodik újabb átverésre – és nem is téved sokat, mert Shin igazgató a volt barátnője visszaszerzésének érdekében köt egy fogadást, miszerint Soon Shinből valódi színésznőt farag. Akkor áll be hősnőnk életében a valódi fordulat, miután bemutatják mentorának, a híres dívának, Song Mi Ryungnak (Lee Mi Sook). A leckék alatt ráébred, hogy tényleg érez magában elég ösztönzést és tehetséget ehhez a hivatáshoz.

Körülbelül ennyi az első részek tartalma. Anélkül, hogy bármilyen „poént” lelőnék a későbbiekre nézve, történik egy-két egyéb drámai esemény is, és felvázolódik néhány múltban lappangó titok is, amely nyilván a későbbiekben fog megvilágosodni a néző és a szereplők előtt.

Bár az első kb. 10 résznek sikerült teljesen elhitetnie velem, hogy egy új kedvenc bukkant fel a láthatáron, legalábbis, ami a családi sorozatokat illeti, sajnos hamar kiderült, hogy a Lee Soon Shin ugyabban a betegségben szenved, mint a legtöbb társa. A történet egy idő után ismétlődővé és kiszámíthatóvá vált, egy sereg bosszantó drámaközhellyel megspékelve. Egyértelműen az író hibája, hogy teljesen eltolódtak az arányok, és gyakorlatilag érdektelen és felesleges figurákra pocsékoltak el rengeteget az értékes játékidőből. Mint mondtam, ez a műfaj nemcsak a főhősre fókuszál, de a cím azt sugallja, hogy Soon Shin pályájának alakulása a fő vonal – aki erre számít, azzal szomorúan kell tudatnom, hogy szinte csak egy mellékszál marad a sok közül. A legnagyobb merénylet, amit elkövettek, hogy a két személy, akinek a cselekmény középpontjában kellett volna állnia, alig kapott több jelenetet, mint az örökké sopánkodó nagyi, vagy a csirkeárus asszonyság a szomszédból. 


Ha már itt tartunk, emeljük ki a pozitívumokat is. Az ok, ami engem hétről-hétre a sorozat folytatására bírt, az Jo Jung Suk és IU kettőse. Ők külön-külön is remekeltek, de a közös jeleneteik természetességről és kivételes összehangolódásról árulkodtak. IU-ról eddig csak annyit tudtam, hogy rendkívül népszerű énekesnő, akinek nincs igazán sok színészi tapasztalata. Ehhez képest igazán ösztönösen és jól játszott – akárcsak az általa megformált karakter. Hihetően hozta az átlagos, önmagát adó, mesterkéletlen fiatal lányt. Jung Suk alakítása nem volt meglepő a The King 2 Hearts után, csak annyit mondhatok, hogy ezek után végképp a kedvenc színészeim pantheonjában a helye.
 

Tetszési indexem tehát: az eleje 8, a vége 5, az átlag: 6/10.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen az érdekes, és szórakoztató ismertetőt. Jo Jung Suk nekem is nagy kedvencem lett, főleg a TK2H után. Engem a családsorozatok általában riasztanak, pont azokért az okokért, amiket te is említesz.

    Ayana

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sajnáltam, hogy ilyen keveset voltak együtt a képernyőn, mármint Soon Shin és Jun Ho. IU és Jong Suk tényleg összerázkódtak az ötven rész alatt, öröm volt őket nézni! :) [Sajnos az utolsó négy részt már nem tudtam megnézni, de elolvastam, mik történtek ott.]
    Kinizsi és Hunyadi felhozásakor elmosolyodtam... :) Tényleg fura lenne! :)

    Én még kiemelném Ko Joo Won és Yoo In Na párosát, nekem még ők is meglepetést okoztak. Nagyon aranyosak párt alkottak, meglepő volt, hogy az elejétől a végéig, különösebb hullámvölgy nélkül boldogok voltak egymás mellett. A pék és Hye Shin is szerethető volt. Viszont a Mi Ryungot utáltam...!

    Az ilyen sorozatokhoz egyébként nagyjából úgy kell hozzáállni, mint a napi sorozatokhoz; a dél-koreai nézők sem koncentrálva nézik végig az egészet, telefonálnak közben, megvacsoráznak, vasalnak meg hasonlók, együtt szidják az idióta karaktereket és hasonlók. Nem olyan sorozatok, mint a hétfő-keddi, szerda-csütörtöki doramák. Ha más megvilágításból nézzük őket, akkor engedékenyebbek is lehetünk velük.
    Viszont ez nem mentség a YATB,LSS-nek, hiszen ennél sokkal több lehetett volna benne, mint amit a végére hozott.

    Köszönöm az ismertetőd! :)

    VálaszTörlés
  3. Pár napja azon vagyok, hogy valakinek le kéne fordítania ezt a sorozatot. És szerencsére pont ma kezdett bele egy emberke :) Szerintem meg fogom nézni már csak Yoo In Na és IU miatt is.
    Szóval, amikor megláttam, hogy kielemezgetted ezt a sorozatot nagyon megörültem. :) Bár, hogy 10-ből 6 pontot kapott az nem túl jó jel. De igazából nekem sok ilyen klisés sorozat van ami tetszik, úgyhogy megpróbálkozok vele. :D Meg most egy kis vígjáték rám is férne, mert elég sok melodrámát néztem az utóbbi időben..
    Én is nagyon köszönöm a leírást!!!

    VálaszTörlés