2014. január 1., szerda

2013 KEDVENCEI

A szavazás 473 vokssal zárult, az eredmény pedig kevés meglepetéssel szolgált. 2013 legjobb sorozatai a blogolvasók szavazatai alapján:

 1. THE MASTER'S SUN - 172 szavazat
 2. CHEONGDAMDONG ALICE - 141 szavazat
 3. GU FAMILY BOOK - 121 szavazat
 4. THE HEIRS - 121 szavazat
 5. I HEAR YOUR VOICE - 115 szavazat
 6. TWO WEEKS - 83 szavazat
 7. I MISS YOU - 73 szavazat
 8. GOOD DOCTOR - 61 szavazat
 9. SECRET - 57 szavazat
10. THAT WINTER, THE WIND BLOWS - 57 szavazat

2012 kedvenceit itt találjátok.
Mindenkinek köszönöm szépen a szavazatokat, tartsatok velem és az Én Végtelen Történetemmel 2014-ben is!

7 megjegyzés:

  1. Ezen 10 sorozat közül egyedül a Secret-et nem láttam. Igazából nem értem, hogy a Cheongdamdong Alice mit keres a 2. helyen, én imádom Park Shi Hoo-t és a sori első fele valóban lehengerlő volt, de sajnos a második fele nem tetszett. Az első tízben ott a helye, de ezt túl előkelőnek ítélem. Nekem hiányzik ebből a listából a Nine: Nine Times Time Travel. Hogy melyik sorozat helyére tenném be? Nem tudnám eldönteni, egyik jobb volt, mint a másik. Nekem ezek közül 3 a szívem csücske: Good Doctor, Gu Family Book és az I Hear Your Voice. Reméljük az idén is lesznek ilyen jó sorozatok!

    VálaszTörlés
  2. Az "I Hear Your Voice" és a "The Master's Sun" tényleg jók voltak, érdemes megnézni őket.

    Hogy őszinte legyek nálam nagyon nehezen mennek át a rostán a tucatdoramák, összesen 4 olyan sorozattal találkoztam (a közel 70-ből amit ezidáig láttam, és) amit férfi létemre maradéktalanul élveztem. Ez a kettő benne van. Nem az a színvonal, mint mondjuk a Secret Garden, de azért jók voltak.

    Ha így vesszük a 2013-as év számomra erős volt :-D

    A Good Doctor a futotttak kategória - néhány idegesítő dolgot leszámítva nézhető (katartikus dolgokra ne számítson senki), a Miss You és a Two Weeks szintén, bár harmatosabb kiadásban.

    A That Winterről már írtam régebben, a The Heirs a mellékszereplőit leszámítva egy felejthető sorozat, nem beszélve a befejezéséről, és a főszereplőkről amik szvsz a katasztrófa kategória.

    A Secret-ről nem tudok semmit.

    Lehet tényleg azzal van a baj hogy férfi vagyok, de sajnos nagyon kevés hiteles és élvezhető darabbal találkoztam eddig. Még ha valami élvezhetőnek is indul, a végére szinte biztosan túlspirázzák, elhiteltelenítik vagy unalomba fojtják.

    A sorozatokban megjelenő modern keleti kultúra és a (számomra sokszor nehezen elfogadható) rideg társadalmi hierarchia egyszerre lenyűgöző és vonzó vagy épp félelmetes, és mérhetetlenül korlátolt, de mindenképpen nagyon érdekes.

    Viszont úgy látom, hogy a koreai, japán, taiwani stb. drámák (doramák) többsége sem jobb a latin és egyéb helyről származó (szappanopera) társainál. Még hogy a férfiak műfaja a sci-fi és a fantasy...

    Szinte már bájos, ahogy absztrakt valóságként rendszerint egy komplett fantasy világot mutatnak be: amiben egy soha nem létezett ufo állatfajként festik le a férfiakat. Ahol 100 férfiból 99 napi szinten sír, akik állandó lelki problémákkal, traumákkal és kötődésekkel hadakoznak, ahol a nők a cuki-faktorukkal és/vagy a dupla szemhéjukkal babonázzák meg a férfiakat, hiszen a férfiakat csak ez érdekli, a szexuális motiváció nem tényező: leginkább nem is létezik. Az az alfahím, akinek sok pénze van és akkora lelke mint egy focipálya, de amit a teknőspáncél alól a nőnek kell feltörnie. Na ilyen egy férfi. Szerintem a Star Wars meg a Nyolcadik utas a halál kevesebb scifi elemmel operál.

    Természetesen vannak jó keleti filmek, sorozatok, doramák is. Igazából nem is ez számít, hanem a reakciók. Meghökkentőek. A legmókásabb azokat a női hormonokkal átitatott kommenteket / leírásokat / kritikákat olvasni, ahol izgalomtól remegő bejegyzések születnek egy-egy totál tehetségtelen, szétplasztikázott férfi főszereplő alakításáról. A férfi szereplőkről akiket legtöbbszőr a bejegyzések írói azonosítanak az ufo-fantasy karakterekkel.

    :-D

    Elnézést ha a véleményemmel beletapostam valakinek a lelkivilágába, mindez csupán egy vélemény, lehet hogy pont én vagyok az aki nem eléggé nyitott és befogadó az átlag doramára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én szívesen olvastam a véleményedet és egyáltalán nem tapostál a lelkivilágomba. Ellenkezőleg, mindig üdítő színfolt itt a blogban a hozzászólásod. Már csak azért is, mert szerintem ezeknek a doramáknak a nézőközönségét minimum 90%-ban nők alkotják.
      Sok igazság van abban, amit felvetettél. Miközben olvastam, hirtelen késztetést is éreztem átnézni az írásaimat, van-e köztük "izgalomtól remegő bejegyzés egy-egy totál tehetségtelen, szétplasztikázott férfi főszereplő alakításáról". :-D Hát nem tudom, van-e, de tény, hogy én is nőnemű vagyok, meg az is, hogy a sci-fi és fantasy a kedvenc műfajaim, lehet, hogy ezért szeretem annyira a doramákat is. ;-) De komolyra fordítva a szót, szerintem a legtöbb nőtársam körében azért népszerű ez a műfaj, mert a koreai sorozatok készítői nagyon tudják, hogyan kell megpengetni a gyengébbik nem lelki húrjait. Egy ilyen történet egyfajta vágyott, ártatlan álomvilágba repít minket, tehát dettó ugyanúgy működik, mint régen a népmesék - mindig a leggyengébb, legszegényebb, (legszebb) győz, és a férfiak durva pokrócból a nagy érzelmek hatására fehér lovaggá változnak. Ki kíváncsi a realista történetekre, amikor a körülöttünk lévő világ épp elég kijózanító? A baj tényleg akkor van, ha valaki a mesét nem tudja megkülönböztetni a valóságtól.
      Hogy ezekben a sorozatokban miért nyalogatják a férfiak a lelki sebeiket és miért bőgnek, mint egy kisbaba? A nyugati kultúrában felnőtt nők szemében nagyon megható lehet, ha egy pasi nyíltan sír (és szerintem a keleti nők is szívesen fogadják az ilyet, hiszen alapvetően nekik készülnek ezek a sorozatok, nem nekünk). De bevallom, amennyit a koreai férfi karakterek könnyeznek, az már gyakran nekem is valóságtól elrugaszkodott és férfiatlan, és a valóságban az ilyen viselkedés szerintem azokban is megütközést keltene, akik egyébként imádják az érzékeny főhősöket.
      Egy dologban nem értek csak egyet: amit arról írtál, hogy a koreai doramák nem jobbak a latin stb. szappanoperáknál. Szerintem azért vannak minőségi különbségek, színészi téren mindenképp.
      Még egyszer köszi a hozzászólást, máskor se tartsd magadban! :-)

      Törlés
  3. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért nézek doramákat ha legtöbbször ennyire elégedetlen vagyok velük?

    Egyrészt a páromat imádom, és ő dorama függő, így választásom sincs (hehe), ülök mellette, masszírozom a lábát, vagy egyéb módon kedveskedek neki miközben ő nézi a sorozatokat. Másrészt az ország, a kultúra nagyon izgalmas számomra is, és mint említettem azért itt is találni gyöngyszemeket.

    Érdekes módon Hyun Bin volt az első olyan szinész akinek a játékát a koreaiak közül nagyon megkedveltem. Pedig ő is férfi :-)

    o7

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dicsérendő, hogy annyira szereted a párod, hogy még doramat is nézel miatta. Talán a történelmi sorozatokkal kéne barátkoznod, az inkább férfiaknak való. Senki lelkivilága miatt ne aggódj, ettől mi még továbbra is imádjuk a koreai sorozatokat.

      Törlés
  4. Kedves Jackimi!
    Mindig szerettem a véleményedre hagyatkozni.Elárulom,hogy egy egy kétséges sorozat letöltése előtt ide jövök hozzád és átnézem a doráma listában a véleményedet.Ez történik azért is mert most aztán tényleg elárasztottak minket a mi drága fordítóink.Én azt gondolom,hogy mindenkinek más az érdeklődése.Legjobban a történelmi drámákat szeretem,most is fut egy szívem csücske hhjudit fordításában.Mégis elcsábulok és általában nem bánom meg.
    A 2013 év kedvecei nálam;első három helyezett1. THE MASTER'S SUN
    2. TWO WEEKS
    3. GOOD DOCTOR
    A többit vagy abbahagytam pl. I MISS YOU
    végignéztem,mert vártam még valamit ő volt a THE HEIRS.
    Most a SECRET c.sorozatot várom,mert szerinted jó a befejezése./még a fordításra várok/Üdv.Magdimama

    VálaszTörlés
  5. Szia Jackimi! Köszönöm szépen a The face.... film feliratát. Üdv: Ildikó

    VálaszTörlés