2012. január 29., vasárnap

JANUÁRI DRÁMAKÖRKÉP - avagy amit látni lehet, amit látni kell, és amit látni érdemes II. rész

Kimchi Family (Kimcsi Família)
Alternatív cím: Fermentation Family
Csatorna: jTBC
Műfaja: Családi, romantikus, melodráma
Részek száma (tervezett):24
Szereplők: Song Il Gook (Jumong, The Kingdom of the Wind, A Man Called God), Park Jin Hee (On Air, Giant), Kang Shin Il (Personal Taste, My Country Calls, Lie To Me), Jung Ae Ri

Hát mit mondjak, Song Il Gook munkássága terén hatalmas hiányosságaim vannak, mert híresnél híresebb sorozatok főszerepeit játszotta, és én még nem láttam egyiket sem. Olyan klasszikusok helyett, mint a Jumong és a The Kingdom of the Wind (A szél királysága) most a Kimchi Family kapcsán kezdem a vele való ismerkedést.
A nevezetes Lee család (apa, két leánya, valamint a nagybácsi) vidéken egy hagyományos koreai éttermet működtet, amelynek egyik legalapvetőbb ismérve a százféle különböző variációban elkészített, hosszan érlelt és gazdagon fűszerezett koreai savanyúság, a kimcsi. Az étterem másik vonzereje a tradicionális konyhán kívül a családias légkör, egyetlen éhező ember sem távozhat onnan üres gyomorral. A neve is ezt tükrözi: "A Föld és az Ember".
A fiatalabbik Lee lány már kikancsintott ebből a közegből, mivel nyugati szakácsművészetet tanult és olasz étteremben dolgozott, azonban a főnökével való nézeteltérése odáig fajul, hogy kénytelen visszasomfordálni a szülői házhoz. A hazatérése épp kapóra jön, mert a békés, csendes helyre a jó adottságok miatt szöuli befektetők vetettek szemet, és meg akarják kaparintani az éttermet. A gondot tetézi, hogy a konyha "lelke", a Lee nővérek apja hirtelen búcsú nélkül eltűnik, így a többi családtag nyakába szakad az üzlet működtetése.
Közben azonban a Kimcsi Família új tagokkal is gyarapszik. Mivel hűek a hagyományaikhoz, mindenféle gyámolításra szoruló lelket befogadnak a talált csecsemőtől az elhagyott kislányon keresztül a félholtra vert bandatagig. Ez utóbbi a Song Il Gook által alakított Ki Ho Tae (a kiejtés nem véletlenül cseng össze Don Quijote nevével). A "kóbor lovagnak" más oka is van arra, hogy bekönyörögje magát e barátságos falak közé. Ugyanis a sanyarú gyermekkorából fennmaradt halvány emlékfoszlányok erre a helyre emlékeztetik, és szeretné kideríteni a múltját...
A Kimchi Family-ről az az első benyomásom, hogy egy viszonylag lassan folydogáló, derűs alaphangulatú, optimista családi sorozat, és akit érdekel a hagyományos koreai konyha, valamint az emberi kapcsolatokról szóló történetek, annak tetszeni fog.



Bachelor's Vegetable Store (Az agglegény zöldségesboltja) 
Csatorna: Channel A 
Műfaja: romantikus
Részek száma: ?
Szereplők: Ji Chang Wook (Warrior Baek Dong Soo), Wang Ji Hye (How To Meet The Perfect Neighbor, Personal Taste, Protect the Boss), Kim Young Kwang, Park Soo Jin (Queen Seon Duk, My Girlfriend is a Gumiho)

Tae Yang és Jin Shim (a neve őszintét jelent) az iskola két számkivetettje: mindketten nagyon jó tanulók és mindketten árvák. A két gyerek sülve-főve együtt van, amíg be nem "tolakszik" a képbe egy gazdag kislány, Mok Ga On. Ga On és az édesanyja valamilyen titokzatos okból kifolyólag külön él az édesapától, a gyerek nem is látta őt csecsemőkora óta. Ennek ellenére az árva Jin Shim mindennap vágyakozva figyeli, hogy mennyi szeretetet kap az anyjától. Nagy boldogság számára, amikor Ga On és az anyja "befogadja" ebbe a finom, meghitt, új világba - ám az eddigi jóbarát, Tae Yang, akit a húgával együtt a nagyanyja nevel, már nem fér bele a képbe.
Egy nap Ga On anyja úgy dönt, hogy továbbköltöznek a városból. A kislány el akar búcsúzni a barátnőjétől, de Tae Yang féltékenységből nem adja át az üzenetét Jin Shimnek. Ga On hiába vár késő éjszakáig találkájuk helyszínén, a régi, elhagyott vidámpark területén, Jin Shim nem jön - helyette huligánok kergetik meg, és a kislány lezuhan az egyik szerelvény tetejéről.
A tragédia természetesen örökre megváltoztatja Tae Yang és Jin Shim kapcsolatát. Ga On anyja alig tudja feldolgozni a sokkot, majd amikor feleszmél, vakmerő ötlete támad: amikor visszamegy a férjéhez, magával viszi Jin Shim-et és a saját lányukként mutatja be neki. A szülői szeretetre és jobb életre vágyakozó Jin Shim belemegy, és elvág minden szálat maga mögött, ami Tae Yanggal, a kisvárossal, a múlt tragédiájával összeköti.
Sok évvel később Tae Yang már felnőtt, és egy hatalmas zöldségraktárban kezd el dolgozni. A véletlen úgy hozza, hogy az önállósodni akaró Ga On (vagyis Jin Shim) pont ugyanennél a cégnél helyezkedik el. Természetesen összefutnak, és egyik sem tudja a másikról, hogy kicsoda valójában...
Idáig jutottam el a sorozatban, és azt hiszem, a szappanoperás fordulatok ellenére a történet folytatásra ösztökél. Annál is inkább, mert kíváncsi vagyok Wang Ji Hye alakítására, aki a Perfect Neighbor, a Personal Taste és a Protect the Boss után végre főszerepben tündököl.


Wild Romance (Vad Románc) 
Alternatív cím: Agressive Romance
Csatorna: KBS2
Műfaja: romantikus vígjáték
Részek száma (tervezett): 16
Szereplők: Lee Dong Wook (My Girl, Partner, Scent of a Woman), Lee Si Young (Boys Over Flowers, Playful Kiss, The Birth of the Rich), Kang Dong Ho, Oh Man Suk (The King and I, Vineyard Man, What's Up?)

Bár siralmasan teljesít a nézettségi küzdelemben, a Vad Románc áll legközelebb hozzám a mostanában futó vígjátékok közül. Talán nem annyira az intellektuális humor jellemzi, de középpontban álló karakterek sem járnak szellemi magaslatokban, így ez talán megbocsátható.
A történet röviden: Park Moo Yul a Vörös Álmodók csapatának baseballjátékosa, akinek a botrányaitól folyamatosan hangos a sajtó és az internet. Antifanok és utálók egész hada veszi körbe. A véletlen összehozza egy karaoke-bárban két kőkemény Kék Sirály-drukkerrel. Az incidensből bunyó lesz, annál is inkább, mert megjelenik az egyik drukker leánya - akiről a nemi hovatartozást csak nagyítóval lehet megállapítani - s egy szép vállon átdobással a földre küldi. Sajnos a kínos jelenetet rögzíti egy mobiltelefon kamerája, és felkerül az internetre.
Eun Jae (így hívják a "hölgyet") amúgy egy biztonsági szolgálat alkalmazottja. A főnöke és a "baseballhuligán" menedzsere, hogy elkerüljék a botrányt, azt adják be a sajtónak, hogy a fenti malőr valójában önvédelmi bemutató volt, s Eun Jae lesz ezentúl Moo Yul testőre.
Talán nincs a földön két ember, aki jobban utálná egymást, de nincs mit tenni, a jó hírük és állásuk megőrzése érdekében a két agresszív természetű illetőnek legalább egy ideig látszatra együtt kell működnie. És itt kezdődnek az igazi problémák...

A kissé lökött humor mellett a jól kitalált vígjátéki karakterek miatt tetszik a sorozat. Itt van például Eun Jae apja, aki azzal vigasztalja a lányát, miután az megkapta a kétes testőri állást: "Történjék bármi, a te szíved mindig kék marad!" Vagy Eun Jae flegma és különc főbérlője és szobatársnője, "aki a világon minden olyan dolgot tud, amit tök felesleges tudni." És végül az érzéketlennek látszó, robotarcú Kim menedzser, aki szép lassan elkezdi megtenni az első lépéseket az emberré válás útján.
Mindkét főszereplőnek rendkívül jól áll ez az előzőektől merőben eltérő szerep. Lee Si Young a fiús külsejével, dauerolt bubifrizurájával rettentő... de vicces. Lee Dong Wook pedig fergeteges a tapló, verekedős baseballjátékos szerepében. Hacsak nem rontják el a befejezést, ez a sorozat kedvenccé válik.

2 megjegyzés:

  1. Olyan jó összefoglalót írtál mindhárom sorozathoz, hogy nem tudnék választani, melyiket nézném meg szívesebben. A Kimchi Familyt azért, mert nagyon szeretem a családi történeteket, a Bachelor's Vegetable Store-t, mert első olvastra a Thorn Birds jutott róla eszembe, a Wild Romance-t pedig Lee Dong Wook és a sport miatt. Köszönöm szépen a leírásokat.

    VálaszTörlés
  2. Én most értem a Kimchi Family végére. Nekem nagyon tetszett. Nem csak azért mert a koreai konyhába engedett bepillantani. Igaz csak jól lakottan érdemes nézni:)) A családról, az életről, az emberi kapcsolatokról egy megindító szép történet. Jó nem pörög, de még is arra késztet, hogy egy újabb részt nézzek meg.

    VálaszTörlés