2012. szeptember 15., szombat

NICE GUY - első benyomások

A sorozatot nem is olyan egyszerű fellelni pusztán a cím alapján, The Innocent Man (A bűntelen ember) és No Such Thing As Nice Guys (Nincsenek jófiúk) címen is találkoztam vele. Mint ahogy már korábban is írtam, a főszereplők Song Joong Ki (Sungkyungkwan Scandal, Tree With Deep Roots), Moon Chae Won (Shining Inheritance, The Princess' Man) és Park Si Yeon (My Girl, Coffee House). Ez egy számomra igen vonzó szereposztás, arról nem is beszélve, hogy szívemnek kedves összejövetel tanúja lehettem:  a The Princess' Man apa-lánya párosa (Moon Chae Won és Kim Young Chul) itt újra apát és lányát alakítja! Az író pedig a melodrámák királynője, Lee Kyung Hee, akinek olyan sorozatok fűződnek a nevéhez, mint Sorry, I Love You, A Love To Kill, Thank You, Will It Snow For Christmas? - azaz ennek a műfajnak a krémje, ha szabad így fogalmazni. Tehát már az író és a színészgárda miatt is "kénytelen voltam" belevágni.

A történet a szokásostól eltérően nem a szereplők gyerekkorával indít, nem is hagy sok időt előzetes jellemábrázolásra, hanem rögtön a dráma közepébe csöppent minket. Kang Ma Ru, egy ígéretes orvoshallgató az éjszaka közepén kétségbeesett hívást kap a barátnőjétől. Otthon hagyja betegen fekvő húgát, hanyatt-homlok rohan a bajbajutott szerelméhez. A szállodai szobába toppanva hátborzongató látvány fogadja. Egy férfi hever a földön vérbe fagyva, körülötte üvegszilánkok, a barátnő, Jae Hee pedig sokkos állapotban a padlón gubbaszt, kezében árulkodó módon egy törött borosüveg. Ez bizony gyilkosság, még ha önvédelemből történt is, és rövid tanakodás után Ma Ru úgy dönt, hogy ő vonul Jae Hee helyett a vádlottak padjára, majd a börtönbe. Öt évet húz le emberölésért, ám amikor visszatér a társadalomba, már nem a régi önmaga. Jae Hee nem várta meg, hanem nyom nélkül eltűnt, Ma Ru pedig elveszített mindent: tiszta múltat, hitet, egzisztenciát, élni akarást. Már képtelen emberi érzésekre és normális kapcsolatokra, egyik nő a másik után hullik a karjaiba. Pontosan ez történik vele a Japánból hazatartó repülőgépen is, amikor egy fiatal lány, Seo Eun Gi se szó se beszéd a nyakába borul. Csakhogy őt nem a férfiúi bájak veszik le a lábáról, hanem az eszméletvesztés. Mivel a gépen nincs orvos, Ma Ru-nak kell elsősegélyben részesítenie. Nem kicsi a megdöbbenése, amikor kiderül, hogy a beteg fiatal nő hozzátartozója nem más, mint elveszett szerelme, Jae Hee - méghozzá mostohaanyai minőségben! Az elmúlt 6 évben ugyanis a csapodár hölgy férjhez ment Seo Eun Gi dúsgazdag édesapjához, sőt már egy közös gyermekük is született...

A történet olyan alaphelyzetet állít elénk, amelyből már sejteni lehet, hogy főszereplőinkre nem fog várni ásó-kapa-nagyharangos befejezés. A jellemábrázolás amúgy is eltér a megszokott fekete-fehér, jó-rossz párosítástól. Valamennyi karakter sebzett múltú, valaha ártatlan, de rossz időben rossz döntéseket hozó emberi lény, legfőképp főhősünk, a célját és útját nem találó "kóbor lovag". Az első két részben - nem szájbarágós módon - képet kaphatunk mindegyikük vívódásairól, miközben a történet egy pillanatra sem hagyja lankadni a figyelmünket. A zene, a képi megoldások és a hangulat a fent felsorolt régebbi sorozatokat idézi. A színészi munka meggyőző, legfőképp a babaarcú Song Joong Kitől, akiről persze eddig is tudtuk, hogy tehetséges, de ennyire drámai szerepben még nem volt lehetősége bizonyítani.
Egy szóval: az első két rész alapján nagyon kíváncsian várom a - remélhetőleg fordulatokban gazdag - folytatást.


9 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik amit írtál, köszönöm. Ennek hatására kedvet kaptam megnézni. Kissé várok még, hátha valaki 'felkarolja', és lefordítja.

    VálaszTörlés
  2. A szereplő gárda parádés. Rövid ismertetőd elolvasása után azonnal elkezdeném nézni. Csak remélni tudom én is, hogy valaki belekezd majd a fordításba.

    VálaszTörlés
  3. Már én is felfigyeltem erre a doramára, mint The Innocent Man
    találkoztam vele. Az ismertetőd alapján még jobban kíváncsi
    vagyok Song Joong Ki és Mon Chae Won alakítására!
    Köszönöm szépen a remek összefoglalót!

    VálaszTörlés
  4. Az első két rész nekem is megnyerte a tetszésemet, jó lenne
    ha valaki lefordítaná. Mondjuk elég nehéz szöveg. A kritikáddal is teljes mértékkel egyetértek, Song Joon Ki mindig a Sungkyunkwan kapcsán ugrik be, remélem itt meg tudja mutatni egy másik oldalát is!

    VálaszTörlés
  5. Lement a harmadik rész... ,ez a film teljesen megfogott, képes vagyok eredetiben mindenféle fordítás nélkül megnézni és alig várom a folytatást. Nagyon jó színészek és nagyon jó a story, kíváncsian várom hogy mit hoz ki belőle az író. jó lenne ha valamelyik fordító v. csapat felfedezné és lefordítaná. Az ismertetőd nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Nah, másodjára futok neki a megjegyzésnek... :)
    Szóval, köszönöm az ismertetőd, bár én nyomon követem a fejleményeket... Illetve nagy örömmel töltene el a tudat, ha a "közvélemény-kutatásodból" a végén talán fordítás is lenne, mivel azért tudom, hogy van különbség köztünk. Én csak egy középiskolás, jó angolos "gyerek" vagyok, míg Jackimi személye egy "több-doramás-elit-fordító" ragjával bír... Tehát ha lenne olyan, akit kiábrándít az én verzióm a Chakhan Namjá-ból, akkor nálad tovább élvezhetné...

    Még annyit tennék hozzá, hogy nem Ma Roo nem jogászhallgató, hanem orvostanhallgató, "gyakornok". Ez azért fontos dolog! :)

    Nevala

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ennyit az "elitről", :-D!!!
      Bakker, nem tudom, hogy lett belőle jogász, amikor tök evidens, hogy orvosnak készült a szentem :-) Ki is javítottam, köszi!
      A fordításból lesz-e valami, az még elválik.

      Törlés
  7. Két fordító "összecsap"? ezt csak viccnek szántam.
    Nagyadag önzéssel azt is mondhatnám ,mindegy csak valaki kezdje el. Bármelyik verziónak nagyon örülnénk mi a "tudatlanok",ilyenkor irigykedem mindenféle nyelvtudásra,és ezért sulykolom a mai fiatalokba mindegy hogy mit tanul, de legalább egy idegen nyelvet tudjon. Köszönjük akárki kezdi is el.

    VálaszTörlés
  8. Én most angol felirattal nézem, amit nem értek, közben bepötyögöm a szótárgépbe és megvilágosodok. :P
    De viccet félretéve, remek sorozat érdemes belekezdeni, azt hiszem.

    VálaszTörlés